Grand Prix dla naszej szkoły w Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym!!!

W dniu 16 listopada 2018 r. Odbył się finał X Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2018”. W konkursie kulinarnym rywalizowały dwuosobowe zespoły. Zadaniem każdej z drużyn było wykonanie dania głównego z udźca indyka oraz przystawki z wykorzystaniem lina. W konkurencji kelnerskiej zadanie polegało na przygotowaniu nakrycia do śniadania wiedeńskiego w ramach usługi room service a także aranżacji w stylu Improstyl do kolacji z champagne. Zadaniem technicznym był serwis specjalny – filetowanie i porcjowanie pieczonego pstrąga.W konkurencji kulinarnej uczniowie naszej szkoły: Wiktoria Marchlewska i Michał Teklak zdobyli I miejsce. W konkursie kelnerskim Mateusz Ludwniak zdobył II miejsce.

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!

Fotorelacja z konkursu

Odsłony: 563

28 listopada 2018 r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w V edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja Smaków – świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny”. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Wszyscy uczestnicy zmagań gastronomicznych mieli za zadanie wykonać danie zasadnicze, składające się z obowiązkowych składników w postaci piersi z gęsi i korzenia pietruszki oraz surowców pochodzenia krajowego. W konkursie rywalizowało 6 zespołów z województwa mazowieckiego. Nasi uczniowie zajęli I miejsce!!!

Luiza Borkowska i Jan Trybulec przygotowali Pierś z gęsi na puree dyniowym w sosie żurawinowym, z fondantem z ziemniaków i pietruszką marynowaną.

Patronat honorowy nad konkursem objął Prezydenta Miasta Radomia, a medialny Radomska Grupa Mediowa.

Odsłony: 485

8 listopada 2018 roku w naszej szkole odbyły się eliminacje do Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”.

Organizatorem konkursu było Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych – Polska Ekologia.

Naszą szkołę reprezentowały dwa zespoły:

I – Joanna Wieczorek i Adrian Paczkowski z klasy 3b TGH pod kierunkiem pana Marcina Piotrowskiego – przygotowali zupę, drugie danie i deser, wykorzystując kasze i mąki pradawne.

II – Natalia Świerszcz i Wiktoria Lubowicka z klasy 2 BSG pod kierunkiem pani Ewy Żochowskiej – upiekły dwa 2 chleby i 30 bułeczek z następujących rodzajów mąki: samopszy, płaskurki i orkiszu.

Obydwa nasze zespoły wygrały eliminacje i zakwalifikowały się do ogólnopolskiego finału, który odbędzie się w grudniu 2018 roku w Poznaniu.

Zwycięzcom gratulujemy i trzymamy kciuki.

Odsłony: 805

10 października w XIV LO im. S. Staszica w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia wyróżnień najlepszym stypendystom projektu „Mazowsze – stypendia dla uczniów szkół zawodowych” oraz „Mazowiecki program stypendialny dla uczniów szczególnie uzdolnionych
– najlepsza inwestycja w człowieka”
. Projekty stypendialne są realizowane przez Departament Edukacji Publicznej i Sportu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie.

Nagrodzone zostały osoby z najlepszymi wynikami w nauce z przedmiotów zawodowych i ogólnych w subregionie warszawskim. Stypendium otrzymało trzynaścioro uczniów naszej szkoły, najlepsi z nich zostali zaproszeni na uroczystość wręczenia wyróżnień. Uczniom towarzyszyła Pani Dyrektor Marzena Cieślak.

Serdecznie gratulujemy naszym wspaniałym stypendystom i życzymy dalszego podnoszenia kompetencji zawodowych.

Odsłony: 506

13.06.2018 r. uczniowie naszej szkoły, którzy są laureatami olimpiad przedmiotowych odebrali z rąk Prezydenta m.st. Warszawy Włodzimierza Paszyńskiego w obecności p. Dyrektor Biura Edukacji, podziękowania za wybitne osiągnięcia naukowe. Są to uczniowie:

Marta Faryniarz - laureatka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności- uczennica Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego nr 1, opiekunowie: p. Edyta Gulińska i p. Aleksandra Krawczyk

Robert Nicewicz – podwójny laureat Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności oraz Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych-uczeń Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego nr 1, opiekunowie: p. Edyta Gulińska i p. Aleksandra Krawczyk

Zuzanna Bartler – laureatka Turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz, uczennica Branżowej Szkoły Gastronomicznej I stopnia, opiekun: Marzena Niedośpiał

Naszym wspaniałym uczniom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Poniżej relacja fotograficzna z wydarzenia:

Odsłony: 741

Wielki sukces naszych uczniów!

W sobotę, 2 czerwca na podzamczu Hotelu Zamek Pułtusk, odbyła się jubileuszowa, 10. edycja Konkursu „Kuchnia polska wczoraj i dziś”.

Naszą szkołę reprezentowały dwie drużyny:

  1. Jakub Małkowski, klasa III BT i Paulina Karaluch, klasa III AT- opiekun Lidia Łojek
  2. Grzegorz Zych i Łukasz Floriańczyk, z klasy IV CT - opiekun Eugenia Kościk

Drużyny miały za zadanie przygotować przystawkę, której składnikiem obowiązkowym był filet z miętusa i jogurt naturalny oraz danie główne, w którym należało wykorzystać udziec z sarny
i borowiki.  

Sędziowie oceniali sposób wykorzystania surowców produktów, użycie technik kulinarnych, prawidłową obróbkę technologiczną, a także organizację pracy, w tym czystość na stanowisku. Najważniejszy jednak był smak dania oraz jego sposób podania.

W kategorii „uczniowie szkół gastronomicznych” Kapituła Konkursu przyznała naszym uczniom I miejsce Jakubowi Małkowskiemu i Paulinie Karaluch, którzy sporządzili:

  • przystawkę: miętus podany na soku z ogórka i mięty w chłodniku z żelem cytrynowym i piklowaną rzodkiewką
  • danie główne: udziec z sarny podany z puree z wędzonej pietruszki, z sosem grzybowo-piwnym, jagodami w miodzie pitnym, carpaccio z borowika i chipsem z jarmużu

oraz II miejsce Grzegorzowi Zychowi i Łukaszowi Floriańczykowi, którzy przygotowali:

  • przystawkę: miętus podany na wiosennej sałatce, z puree z palonego kalafiora, smażoną szalotką, serowym paluchem oraz dżemem rabarbarowo-truskawkowym
  • danie główne: stek z sarny z fondantami ziemniaczanymi, puree z marchewki, karmelizowanym burakiem oraz sosem borowikowym na demi glace i z żelem z wiśni,

Grzegorz Zych i Łukasz Floriańczyk zostali także wyróżnieni  przez „jury smakoszy” za najsmaczniejsze danie konkursowe.

Za zajęcie I miejsca uczniowie jako nagrodę główną otrzymali indeks jednej z wyższych uczelni! Serdecznie gratulujemy sukcesu !!!

Odsłony: 1540

Aktualizacja 17.05

17 maja w Centrum Techniki Kulinarnej DORA METAL odbył się finał XII edycji Warszawskiego Konkursu Umiejętności Kulinarnych dla Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną „Kucharz Doskonały”. Ta niezwykła impreza skierowana jest do osób z niepełnosprawnością intelektualną, uczestników i uczniów placówek rehabilitacyjno-reintegracyjnych z terenu m.st. Warszawy. Głównym celem tego projektu jest wyrównywanie szans i poprawa wizerunku tej grupy ludzi. Gospodarzem imprezy było Stowarzyszenie Otwarte Drzwi, a całą imprezę poprowadziła znana aktorka Joanna Brodzik. W tegorocznej edycji wzięły udział trzyosobowe drużyny w których składzie znaleźli się również znani i lubiani artyści z Reprezentacji Artystów Polskich w piłce nożnej. Wcielający się w rolę wolontariuszy uczniowie naszej szkoły odpowiadali za wcześniejsze przygotowanie uczestników i pomoc podczas gali finałowej. Ich wiedza i doświadczenie okazały się bezcenne w kuchennej rywalizacji, której tegorocznym tematem było polskie menu z tradycyjną recepturą.

Fotorelacja w galerii - Turniej-finał

Odsłony: 3213

Wybrani uczniowie ZSG „Poznańska” przystąpili do konkursu English Contest 2018 organizowanego przez Zespół Szkół Fototechnicznych w Warszawie. Test sprawdzał znajomość struktur leksykalno-gramatycznych oraz wiedzę z dziedziny kultury i historii Wielkiej Brytanii oraz Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej.
I etap odbył się w szkole 7 marca 2018 roku. Do drugiego etapu zakwalifikowało się troje uczniów ZSG: Vivienne Paszkiewicz (klasal IIF), Miłosz Mlonek (klasa IIIF) oraz Mateusz Myślicki (klasa IIA).
II etap konkursu miał miejsce 11 kwietnia 2018 roku w Zespole Szkół Fototechnicznych w Warszawie przy ul. Spokojnej 13.
Nasza uczennica Vivienne Paszkiewicz zajęła I miejsce zarówno w zakresie znajomości języka angielskiego jak i wiedzy o krajach anglojęzycznych zdobywając Grand Prix konkursu English Contest 2018.

Odsłony: 691
W dn. 25. 05.2018 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych uroczyście zakończono XXX edycję Olimpiady Archimedes Lingua Plus z języka angielskiego. W konkursie wzięło udział czternastu uczniów Technikum Gastronomiczno – Hotelarskiego z klas od pierwszej, poprzez drugą, trzecią i czwartą. Z wielką radością przyjęliśmy wiadomość, że aż czworo z naszych uczniów uzyskało tytuł laureata wyżej wymienionej olimpiady. Oprócz dyplomów, laureaci otrzymali także nagrody, które wręczyła wicedyrektor Jadwiga Wiśniewska. Olimpiada Archimedes Lingua Plus jest przeprowadzana co roku w naszej szkole i cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem naszych uczniów. Ma ona na celu podnoszenie umiejętności językowych poprzez ducha olimpijskiej rywalizacji.

Odsłony: 804

W dniu 9 kwietnia odbyło się uroczyste wręczenie nagród i wyróżnień w Śródmiejskim Festiwalu Młodych Talentów - Konkurs Muzyczny, Fotograficzny i Filmowy. Nagrody wręczał Pan Łukasz Kasprzak, Naczelnik Wydziału Oświaty i Funduszy Europejskich dla Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy, Dyrekcja MDK Łazienkowska oraz zaproszeni Goście Honorowi - przedstawiciele ZAIKS-u i mediów Kultury.

 Nasza uczennica Małgorzata Kądziela zdobyła III miejsce w kategorii I Szkół Ponadgimnazjalnych i uzyskała tym samym prestiżową Brązową Wenę, którą odebrała z rąk Pana Naczelnika. Złotej Weny w tej kategorii (I) nie przyznano.

Pan Naczelnik pogratulował również sukcesu uczennicy- pani Ewie Bielak - jej opiekunce artystycznej i jednocześnie polonistce.

Pan Naczelnik skierował również podziękowania do Dyrektorów Szkół, które brały udział w tegorocznym konkursie.

Jury wskazało na duży profesjonalizm występujących uczennic w kategorii solo.

Serdecznie gratulujemy Małgosi Kądzieli z klasy II c!

Odsłony: 2094


W dniach w dniach 22 – 24 marca 2018 r. w Zespole Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie odbyły się centralne eliminacje XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu  i Żywności. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu i jest ona adresowana do uczniów szkół ponadgimnazjalnych: techników i liceów. Stanowi dla młodzieży doskonałą szansę do zaprezentowania swojej wiedzy na ogólnopolskim forum. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego Nr1:  Marta Faryniarz z klasy 2 b i Robert Nicewicz z klasy 4 c, którzy wywalczyli Tytuł Laureata, zdobywając nie tylko nagrody rzeczowe, ale przede wszystkim  przywileje w postaci  zwolnienia z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz możliwość korzystania ze specjalnych uprawnień w wybranych szkołach wyższych na kierunkach zgodnych z profilem Olimpiady. Dodatkowo zostaliśmy uhonorowani pucharem dla najlepszej szkoły przygotowującej olimpijczyków w XXII edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Podkreślono nasze zaangażowanie i systematyczny, już od wielu lat, udział naszych uczniów w zmaganiach olimpijskich, z czego oczywiście jesteśmy bardzo dumni.  
Gratulujemy Marcie i Robertowi oraz dziękujemy opiekunkom naszych laureatów   paniom:  Aleksandrze Krawczyk i Edycie Gulińskiej - za wieloletni wkład pracy w przygotowanie wielu finalistów i laureatów.

Odsłony: 1581

W dniach 15-16 marca 2018 r., po raz pierwszy, dwójka uczniów reprezentowała naszą szkołę podczas centralnych eliminacjach XX Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności odbywających się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, który wraz  z Wydziałem Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu  Przyrodniczego w Poznaniu był współorganizatorem Olimpiady. Choć tematyka odbiegała nieco  od profilu naszej szkoły  i wymagała ogromnego wysiłku w zdobyciu wiedzy wykraczającej poza program szkoły, choćby na temat analizy żywności, technologii żywności czy maszynoznawstwa,  jednak postanowiliśmy przyłączyć się do rywalizacji.
I było warto. Do finału zakwalifikowano 45 uczniów z 26 szkół.    
Nasi uczniowie: Marta Faryniarz z klasy 2 b TGH i Łukasz Floriańczyk z klasy 4 c TGH zdobyli Tytuł Finalisty, a tym samym specjalne przywileje, tzn. zwolnienie z części pisemnej egzaminu potwierdzającego  kwalifikacje w zawodzie oraz możliwość korzystania z określonych uprawnień  w wybranych szkołach wyższych. Nasi finaliści centralnego etapu Olimpiady wykazali się wysokim poziomem wiedzy i umiejętności, czego im serdecznie gratulujemy. Podziękowania kierujemy również do nauczycieli przedmiotów zawodowych – pani Edyty Gulińskiej i pani Aleksandry Krawczyk, które z wielką determinacją i zaangażowaniem mobilizowały uczniów podczas przygotowań oraz dostarczały niezbędnych materiałów naukowych.

Odsłony: 1571
  15 marca 2018 roku odbył się Wojewódzki Konkurs Kulinarny ,,Nowoczesna Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Wielkanocnych” w Zespole Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie.
Przedmiotem rywalizacji konkursowej było przygotowanie przekąski gorącej z wykorzystaniem wątróbki drobiowej, jaj oraz buraków.
Sędziowie oceniali prezentowane dania pod względem użytych technik kulinarnych, sposobu wykorzystania produktów, umiejętności organizacyjne, aranżację i smak potrawy oraz wiedzę z zakresu tematyki wiodącej.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie technikum, Paulina Karaluch z klasy III a i Jakub Małkowski z klasy III b, którym kapituła konkursu przyznała I miejsce. Uczniowie sporządzili: terrinę z wątróbek indyczych z konfiturą buraczano-malinową, majonezem jałowcowym, cebulą

marynowaną, chipsem z buraka, jajem przepiórczym i posypką orzechową.
Paulinie i Jakubowi wraz z opiekunem Lidią Łojek serdecznie gratulujemy zwycięstwa i życzymy dalszych sukcesów.

Odsłony: 2208


Nasi uczniowie tradycyjnie wzięli udział w konkursach Śródmiejskiego Festiwalu Młodych Talentów i uzyskali prestiżowe miejsca oraz wyróżnienia! ". Nagrodzeni i wyróżnieni:

  1. Miłosz Mlonek
  2. Adrian Bedyński
  3. Olga Pruszyńska

"ARTYŚCI I SZTUKA ZAKLĘCI W OBRAZACH" - to był temat tegorocznego konkursu plastycznego. Prace nagrodzone i wyróżnione można było oglądać na wystawie pokonkursowej. Uroczystość rozdania nagród odbyła się 1 grudnia 2017 r. w gościnnych murach KINA MURANÓW.

Podczas uroczystości finałowej statuetki WENY oraz dyplomy laureaci otrzymali z rąk koordynatora konkursu oraz starszego wizytatora Mazowieckiego Kuratorium Oświaty Pana Czesława Ziemniaka.

Tematy konkursowe: "Artyści i sztuka ujęci w słowa" oraz "Artyści i ich dzieła, do których wracam..."dotyczyły konkurencji literackiej. Nasi uczniowie uczestniczyli w konkursach literackim i recytatorskim ŚFMT, który - niezmiennie, od lat- realizowany jest pod hasłem "Uwierz w siebie i pokaż, co potrafisz’. Uroczystość rozdania nagród odbyła się 8 grudnia 2017 r. w gościnnych murach KINA MURANÓW. Po spektaklu statuetki WENY oraz dyplomy wręczył laureatom Pan Krzysztof Czubaszek Burmistrz Dzielnicy Śródmieście m. st. Warszawy oraz Pan Józef Mika - aktor i juror w konkursie recytatorskim.

Jeszcze raz serdecznie gratulujemy wszystkim nagrodzonym uczestnikom konkursu oraz ich artystycznym opiekunom- pani Elżbiecie Zarębskiej i pani Ewie Bielak, a także wychowawcom uczniów, p. Magdalenie Gruszczyńskiej i p. Cezaremu Dembińskiemu.

Odsłony: 1129

 MAGADALENA KŁOSIEWSKA ZDOBYŁA WYRÓŻNIENIE  W WARSZAWSKIM KONKURSIE RECYTATORSKIM!

Tegoroczna VIII  edycja konkursu odbyła się 6 grudnia, poświęcona była twórczości Bolesława Leśmiana. Organizatorem konkursu jest Zespół Szkół Elektronicznych i Licealnych w Warszawie. Konkurs cieszy się dużym zainteresowaniem, zgłosiło się 34 uczniów z 16 szkół. Jury oceniło poziom recytacji  jako bardzo wysoki.

TAB w konkursie reprezentowali MAGDALENA KŁOSIEWSKA I KAROLINA CZUCZUŁASZWILI z klasy 1 E.Uczennice do konkursu przygotowała pani Ewa Bielak, opiekunka uczniów utalentowanych artystycznie.

Jury konkursu pogratulowało nauczycielom przygotowania uczniów do występu. Cieszy nas udany debiut artystycznych  naszych reprezentantek.

Zainteresowanych uczniów zapraszamy do udziału w kolejnych edycjach.

Odsłony: 1149

  Osiągnięcia Szkoły

Certyfikat Varsavianistyczna Szkoła

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły