W poniedziałek 19 listopada 2018 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego przy ulicy Poznańskiej w Warszawie po raz trzeci rozpoczął się Ogólnoświatowy Tydzień Kuchni Włoskiej. Współorganizatorami tego wydarzenia byli przedstawiciele Ambasady Włoch, Włoski Instytut Kultury, ICIF (Italian Culinary Institute for Foreigners) oraz Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego. Podczas obchodów Tygodnia Kuchni Włoskiej młodzież z klas gastronomicznych wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych uczestniczyła przez pięć dni w warsztatach kulinarnych. Zajęcia poprowadził znany z radia i telewizji włoski szef kuchni Diego Bongiovanni. Każdego dnia warsztatów młodzi adepci sztuki kulinarnej wraz z mistrzem kuchni włoskiej przygotowywali kilkudaniowe menu degustacyjne. Zaproszeni goście
i wszyscy obecni mogli skosztować tradycyjnych włoskich potraw. Duże wrażenie robiły ręcznie wyrabiane makarony i wspaniałe oryginalne produkty włoskie. Pani Marzena Cieślak, dyrektor szkoły nie ukrywa chęci zorganizowania kolejnego tego typu spotkania kulinarnego w szkole. To znakomita okazja, by młodzież mogła rozwijać swoje pasje
i zdobywać umiejętności, a także dobry pomysł na urozmaicenie typowych, szkolnych zajęć. Poniżej fotorelacja:

  Osiągnięcia Szkoły

Certyfikat Varsavianistyczna Szkoła

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły