Aktualności
Światowy Dzień Seniora
- Szczegóły
„Nie liczy się to, ile posiadasz, ale ile dajesz innym i jak się z nimi dzielisz” ( Robert Baden-Powell)
W ramach obchodów Światowego Dnia Seniora i zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia członkowie Szkolnego Klubu Wolontariatu zorganizowali akcję dekorowania samodzielnie przygotowanych pierniczków z pensjonariuszami Domu Opieki Społecznej Pracownika Oświaty przy ulicy Parkowej.
Uczniowie umilili dzień seniorom, dzieląc się swoim zaangażowaniem i umiejętnościami. Hotel Sofitel Warsaw Viktoria, zawsze chętnie wspierający wolontariuszy, przyłączył się do tegorocznych działań, ofiarując słodycze na tę akcję.
Z okazji zbliżającego się Międzynarodowego Dnia Wolontariusza wszystkim Wolontariuszom życzymy poczucia spełnienia, satysfakcji i radości z niesienia pomocy.
Jak Wikipedia zmienia świat
- Szczegóły
W dniu 26 listopada 2024 r. klasy 3h, 4d oraz 2a uczestniczyły w projekcie: „Jak Wikipedia zmienia świat" organizowanym przez Stowarzyszenie Wikimedia Polska oraz Komitet na rzecz Dzieci w Polsce KONARD. Warsztaty poprowadziła Pani Wioletta Matusiak.
Uczennice i uczniowie poznali zasady tworzenia Wikipedii, wagę dyskusji oraz konsensusu, zasady rzetelnych źródeł wiedzy i neutralnego punktu widzenia.
To było inspirujące i twórcze spotkanie!
Projekt "KROKUS"
- Szczegóły
Po raz siódmy w naszej Szkole w ramach współpracy z Irlandzkim Towarzystwem Edukacji o Holokauście oraz Żydowskim Muzeum Galicja realizujemy międzynarodowy projekt upamiętniający dzieci, które zginęły w czasie Zagłady.
Promujemy postawy tolerancji i wzajemnego szacunku. Rozmawiamy o prawach człowieka.
Wiosną na całym świecie zakwitnie około półtora miliona krokusów, upamiętniających ofiary Holokaustu.
W projekcie biorą udział klasy I a TGH , IV a TGH oraz klasa I a BSG .
„Na miejscu i na wynos. Kuchnia Warszawska”
- Szczegóły
„Na miejscu i na wynos. Kuchnia Warszawska” to nowa wystawa, którą mogli zobaczyć uczniowie klasy 3A TGH pod opieką wychowawcy klasy Pana Emila Bździucha i Pani Eweliny Warchoł w Muzeum Warszawy.
Wystawa opowiada historię miasta… od kuchni. Przedstawia osiem wieków historii żywienia w Warszawie. Podczas lekcji muzealnej młodzież poznała potrawy charakterystyczne dla Warszawy takie jak flaki, które co najmniej od XVII wieku sprzedawane był na ulicy na ciepło a charakterystycznym punktem ich dystrybucji było miejsce pod Kolumną Zygmunta. Popularnością w Warszawie cieszyły się gorące pyzy, które nadal można nabyć na Bazarze Różyckiego. Znanym warszawskim deserem, choć oczywiście nie tak starym jak dwa wymienione dania, jest ciastko wuzetka (W-Z)
Słodkim zakończeniem dnia było zwiedzanie Muzeum Fabryki Czekolady E. Wedla 🍫 gdzie poznaliśmy cały proces produkcji czekolady. Nie zabrakło degustacji i świetnej zabawy 😊
106 rocznica odzyskania niepodległości przez Polskę
- Szczegóły
106 rocznica odzyskania niepodległości przez Polskę
Uczniowie naszej Szkoły godnie uczcili obchody 106-tej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, uczestnicząc w konkursie ,,Moja Piękna, Niepodległa".
Prace konkursowe stały się ozdobą szkolnego korytarza.
Spośród nich jury wyłoniło laureatów.
Dyplomy oraz nagrody rzeczowe otrzymali:
I miejsce Malina Leszczyńska, klasa Ia TGH
II miejsce Hanna Ulejczyk, klasa IIIh TGH
III miejsce Wiktoria Popławska, klasa IIIh TGH
wyróżnienie Oliwia Solińska, klasa 1a BSG
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
- Szczegóły
W dniu 8 listopada obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem tego święta jest promowanie zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych oraz informowanie o konsekwencjach złej diety. Z tej okazji został zorganizowany konkurs na plakat, w którym wzięło udział 21 zespołów. Zwycięzcy zostali wyłonieni przez społeczność szkolną – uczniów i nauczycieli w wyniku internetowego głosowania.
A oto nasi laureaci:
- miejsce I- Jessica Krawczyńska, Martyna Mancewicz klasa 1D TGH
- miejsce II- Michał Mierzwa, Gabriel Charubin klasa 2A TGH
- miejsce III- Gabriela Kitzman, Nicola Łuczak klasa 1A TGH
Organizatorkami konkursu były Panie Edyta Gulińska oraz Magdalena Witecka. Za przygotowanie i zaserwowanie zupy dziękujemy bardzo Pani Ewelinie Warchoł wraz z uczniami klasy 3A TGH oraz 3E TGH. Nagrody książkowe dla zwycięzców konkursu i surowce na przepyszny krem dyniowy z dodatkami zawdzięczamy Paniom Iwonie Namysław i Agnieszce Pawlak-Zubce. Tego dnia w naszej szkole było naprawdę smacznie! Mamy nadzieję, że zasady zdrowego żywienia są naszej społeczności znane i wszyscy stosują je w praktyce życia codziennego.