7 grudnia 2018 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie przy ul. Racjonalizacji 5 odbyły się: X Jubileuszowy Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych - „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2018” oraz Ogólnopolska Olimpiada Młodych Baristów.  Patronat nad konkursem objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Burmistrz Dzielnicy Śródmieście m. st. Warszawy,  Marszałek Województwa Mazowieckiego, Mazowiecki Kurator Oświaty oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Organizatorami  konkursu byli: Grupa Dora Metal, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego oraz  Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Zmagania konkursowe zaszczycili swoją obecnością: Magdalena Głodek- Naczelnik Wydziału Oznaczeń Geograficznych w Departamencie Rynków Rolnych, Paweł Martofel- zastępca Burmistrza Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy, przedstawiciele Wydziału Oświaty i Funduszy Europejskich Dzielnicy Śródmieście, Daniel Łaga- zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Andrzej Kołodziejczyk- przedstawiciel Oddziału Terenowego KOWR.

Celem głównym konkursu kulinarnego było kultywowanie, rozpowszechnianie i wzbogacanie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej Świąt Bożego Narodzenia. Uczniowie musieli wykazać się wiedzą, umiejętnościami i kreatywnością w dziedzinie sztuki kulinarnej, przygotowując zakąskę „amuse bouche” z wykorzystaniem śledzia - fileta a’la matias oraz wykonując danie główne z mięsa wołowego i aromatycznych świątecznych przypraw a także deser z sera twarogowego i buraka czerwonego. Uczestnicy konkursu rywalizowali w dwóch kategoriach: w konkursie kulinarnym i baristycznym. Nad przebiegiem zmagań czuwało profesjonalne jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele największych hoteli i restauracji.

Zwycięzcy konkursu otrzymali nagrody, które wręczyli zaproszeni goście oraz  Pani Marzena Cieślak - Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych.

Wyniki Konkursu kulinarnego:

I miejsce - uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

II miejsce - uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II z Radzynia Podlaskiego.

III miejsce - uczniowie z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.

Osobowością konkursu kulinarnego została uczennica z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Usługowych z Chorzowa.

Wyróżnienie za technikę otrzymała uczennica z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 w Siedlcach.

Wyniki OLIMPIADY MŁODYCH BARISTÓW:

I miejsce – uczennica z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

II miejsce - uczennica z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.

III miejsce – uczeń z Zespołu Szkół nr 1, Technikum nr 1 z Grodziska Mazowieckiego.

Osobowością baristyczną została uczennica z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi.

Grand Prix konkursu zdobyli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

Zapraszamy na fotorelację do galerii

Odsłony: 446

Szanowni Państwo!
Miło nam poinformować, że Komitet Główny Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz powierzył naszej szkole organizację etapu wojewódzkiego.
Witam serdecznie wszystkie szkoły z naszego województwa, zapraszam do uczestnictwa i zgłaszania zwycięzców wyłonionych w eliminacjach szkolnych do udziału w drugim etapie wojewódzkim II OgólnopolskiegoTurnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.


Organizatorem etapu Wojewódzkiego jest: Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.


1. Do 15 grudnia 2018 roku należy przesyłać zgłoszenie kandydatów z klas programowo najwyższych do eliminacji wojewódzkich Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz na adres: e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. z dopiskiem „Zgłoszenie Turniej Kucharz”. Karta zgłoszenia do eliminacji wojewódzkich, terminarz i regulamin są dostępne na stronie internetowej Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu: www.zsspoz.pl
Razem ze zgłoszeniem proszę przesłać zapotrzebowanie na sprzęt, wyposażenie stanowisk niezbędnew trakcie konkursu.
2. Etap dla województwa mazowieckiego II Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz odbędzie się 18 stycznia 2019 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof.Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie ul. Poznańska 6/8. Uczestnikiem wojewódzkiego etapu II edycji turnieju jest zwycięzca etapu szkolnego.
3. Temat przewodni tegorocznego turnieju to: „ Wariacje z wieprzowiną.”
4. Etap wojewódzki II Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz składać się będzie z części:
 - pisemnej – godz. 900 do 1000 (60 minut)
 - praktycznej – 1020 do 1150 (90 minut)
5. Etap praktyczny będzie polegał na wykonaniu
3 porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem wieprzowiny według własnej inwencji.
6. Do III etapu (ogólnopolskiego) kandydują uczniowie, którzy w II etapie (wojewódzkim) zdobyli co najmniej 80% punktów możliwych do uzyskania. W części teoretycznej uzyskać można 30 punktów, a w praktycznej 70 punktów, co w sumie daje 100 punktów.
7. Kryteriami oceniania będą:
 - organizacja i higiena pracy
 - gospodarka surowcami
 - profesjonalizm pracy
 - użycie technik kulinarnych i odpowiedniego sprzętu
 - wygląd, kreatywność, estetyka podania
 - dobór składników
 - prezentacja potraw i ocena organoleptyczna.
8. Strój ochronny, surowce do wykonania potraw, sprzęt specjalistyczny uczestnicy zapewniają sobie we własnym zakresie. Organizatorzy zapewniają wyposażenie stanowisk - według indywidualnych potrzeb zgłoszonych przez uczestników wraz z przesłanym zgłoszeniem w terminie do 15.12.2018 r.
9. Dodatkowe pytania dotyczące etapu turnieju wojewódzkiego proszę kierować do Pani Iwony Kalinowskiej - Wiącek, na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., telefon kontaktowy: 880-963-613.

Dyrektor
Zespołu Szkół Gastronomicznych
im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
Marzena Cieślak

00-680 Warszawa ul. Poznańska 6/8
tel./fax: 22 628 56 28
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
www.zsg.edu.pl

do pobrania:

1. Regulamin Turnieju

2. Karta zgłoszenia uczestnika

Odsłony: 348

Sukces w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Zboża najwyższej jakości”!

W Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale koło Rzeszowa w dniach 4-7 grudnia odbyły się finały Ogólnopolskiego Konkursu dla młodzieży ze szkół gastronomicznych „Zboża najwyższej jakości – Powrót do zbóż pradawnych”.

W finale startowały dwa zespoły z naszej szkoły. W kategorii kucharze – uczniowie z klasy III B TGH – Joanna Wieczorek i Adrian Paczkowski, którzy zdobyli I miejsce. W kategorii piekarze – uczennice klasy II C BSG – Wiktoria Lubowicka i Natalia Świercz, pod opieką Ewy Żochowskiej, zdobyły czwarte miejsce. Konkurs promował potrawy ze zbóż pradawnych: orkiszu, płaskurki, samopszy. Wyniki ogłoszono 7 grudnia podczas EKOGALI w Jasionce koło Rzeszowa.

Uczniom gratulujemy wiedzy, umiejętności i kreatywności!

Poniżej fotorelacja

Odsłony: 234

9 listopada 2018 r. w naszej szkole odbyła się wyjątkowa uroczystość z okazji Stulecia Odzyskania Niepodległości. Tym samym włączyliśmy się w ogólnopolską akcję wspólnego śpiewania hymnu  - „Rekord dla Niepodległej”. Z tej okazji zaszczycili nas swoją obecnością pani Bogumiła Wiatrak – wizytator Mazowieckiego Kuratorium Oświaty i pan Zbigniew Sieszycki – wiceprezes Towarzystwa Przyjaciół Warszawy.

Uroczystość rozpoczęto wprowadzeniem Sztandaru Szkoły i wniesieniem biało - czerwonej flagi.

Pani dyrektor Marzena Cieślak powitała zgromadzonych i wygłosiła przemówienie, w którym podkreśliła znaczenie chwili, przedstawiła krótką historię Mazurka Dąbrowskiego i jego rolę w polskiej historii.

Głos zabrali również nasi honorowi goście. Zbigniew Sieszycki przedstawił ponadczasowe znaczenie hymnu jako tekstu kultury również w dzisiejszej rzeczywistości społecznej oraz wskazał na jego ogromną i uniwersalną wartość jako lekcji - nie tylko patriotyzmu, lecz również tolerancji i empatii.

Następnie o godzinie 11.11 uczniowie, nauczyciele i pracownicy szkoły uroczyście odśpiewali Hymn Narodowy.  Dźwięki hymnu rozbrzmiały nie tylko w dużej Sali gimnastycznej, lecz także w salach i korytarzach szkolnych, a także na dziedzińcu budynku.

Kolejną częścią uroczystości była prelekcja, przedstawiająca nasze drogi do niepodległości, wygłoszona przez panią Monikę Stempień – nauczycielkę historii.

Miłym akcentem święta było też wręczenie nagród laureatom Konkursu Patriotycznego „Ku Niepodległej”.

Na zakończenie Koło Teatralne pod kierownictwem pani Ewy Skrońc-Bielak zaprezentowało program historyczno- artystyczny „Alfabet Niepodległości”, zabrzmiały nuty „Roty” na instrumentach : trąbka i akordeon, a szkolny chór odśpiewał „Rotę Piłsudczyków”.

Uroczystość dokumentował fotoreporter Gazety Wyborczej, a zdjęcie ukazało się w sobotnio – niedzielnym wydaniu.

Wspólne odśpiewanie Hymnu Narodowego było wyrazem naszej wspólnoty i miłości do Ojczyzny.
Prezentację tematyczną oraz dekorację sali przygotowała Biblioteka ZSG.

Nad całą uroczystością pieczę sprawowała pani Ewa Skrońc-Bielak, która prowadziła ten ważny w życiu społeczności szkolnej dzień, przygotowała scenariusz oraz uczniów do odśpiewania hymnu i pieśni patriotycznej.
Poniżej publikujemy śpiewnik rocznicowy i zapraszamy do obejrzenia fotorelacji autorstwa pana Marcina Rakowicza.

W 100-lecie odzyskania Niepodległości przez Polskę udostępniamy przygotowaną przez nas prezentację zawierającą pieśni i piosenki patriotyczne. Utwory ułożone są chronologicznie, aby stanowiły wędrówkę przez polską historię od czasów rozbiorowych po współczesność.

Autorzy publikacji: Roman Kowalczyk Dolnośląski Kurator Oświaty, Barbara Bartnik dyrektor Chrześcijańskiej Szkoły „Arka” we Wrocławiu 

Fotorelacja z wydarzenia do obejrzenia w galerii

 

Odsłony: 520

W dniu 29 października 2018 roku w Zamku Królewskim w Warszawie odbyła się Jubileuszowa, XX Sesja patriotyczno-kulturowa pt. „Drogi Warszawy do niepodległości”. Sesja była poświęcona pojęciu wolności, honoru i tradycji i wpisywała się w rocznicowe obchody 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości. Tytuł sesji oraz wykładu wygłoszonego przez młodzież Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego „A to Polska właśnie”, tradycyjnie nawiązywał do słów - przesłania „Pozostańmy wierni temu dziedzictwu!”

Sesję oraz wystawę tematyczną przygotowało Centrum Edukacji Varsavianistyczno-Artystycznej im. Marii Szypowskiej ZSG oraz Towarzystwo Przyjaciół Warszawy w porozumieniu z rodziną Marii Szypowskiej, działaczami -varsavianistami i nauczycielami szkół warszawskich. W sesji uczestniczyli przedstawiciele władz m. st.  Warszawy: Burmistrz Dzielnicy Warszawa-Śródmieście - Krzysztof Czubaszek, przedstawicielka Biura Edukacji - Katarzyna Starzyk, dyrektor ZSG - Marzena Cieślak, prezes honorowa TPW - Marzena GrochowskaRenata Marut - członek zarządu TPW, Regina Lubelska - przedstawiciel Zamku Królewskiego, wicedyrektor ZSG - Elżbieta Fatyga, członkowie TPW, przedstawiciel RSM Praga- Grzegorz Witt, przedstawiciele Rady Osiedla Erazma, nauczyciele-koordynatorzy programu Varsavianistycznych Szkół, historycy sztuki, studenci, uczniowie i goście. 

Po przemówieniach przybyłych Gości rozpoczęła się Sesja Zamkowa. Część artystyczną Sesji Zamkowej zrealizowali uczniowie ZSG, scenariusz części artystycznej i naukowej przygotowała Ewa Skrońc-Bielak, wykorzystując materiały projektowe uczniów, niepublikowane, wspólne prace jej i M. Szypowskiej oraz przeprowadzony z autorką wywiad. Maria Szypowska w trakcie swej 10-letniej współpracy z ZSG została zapamiętana przez młodzież jako historyk sztuki, autorka wielu książek, poetka, literaturoznawca, obrończyni zabytków i dziedzictwa narodowego, osoba kochająca młodzież i Warszawę.

Najbardziej uroczystym i wzruszającym elementem sesji było wystąpienie uczestniczki Powstania Warszawskiego - Wandy Traczyk-Stawskiej, zwanej przez swych kolegów w trakcie II wojny „Pączkiem”, która została zaproszoba przez Prezes TPW, Radną Miasta- Beatę Michalec. Jej wzruszająca i poruszająca opowieść o losach ludności warszawskiej w trakcie okupacji wywołała ogromne i niezwykle silne emocje u słuchających. Panią Stawską - Traczyk widzowie nagrodzili kilkuminutowymi brawami „na stojąco”, a w hołdzie dla jej oddania sprawie narodowej, zaimprowizowany na potrzeby sesji chór Młodego Przyjaciela Warszawy (uczniowie ze SP 322 i TGH nr 1) odśpiewał „Pieśń Armii Krajowej”.

Sesję prowadziły - Ewa Bielak i Renata Marut.

Wystawę przygotowała Biblioteka Szkolna ZSG. W trakcie sesji zostały wykorzystane materiały archiwalne Fundacji Artibus. Sesję archiwizowali nauczyciele: Katarzyna Goliszewska-Szadura i Marcin Rakowicz oraz Koło Dziennikarskie ZSG.

Przybyli Goście oraz Uczniowie serdecznie dziękowali Ewie Skrońc-Bielak za profesjonalne przygotowanie części merytorycznej oraz poprowadzenie uroczystości.

Zaproszenie na Sesję

Zapraszamy do obejrzenia fotoreportażu z wydarzenia

Odsłony: 415

18 października 2018 r. w naszej szkole odbyła się ważna uroczystość, na którą przybyło wielu znakomitych gości. Pani dyrektor Marzena Cieślak przywitała wszystkich zebranych, a w szczególności:

  1. dr. hab. Krystyna Gutkowska Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
  2. dr hab. prof. nadzw. Jadwiga Hamułka Prodziekan ds. dydaktyki dla kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
  3. Elżbieta Wierzbicka dr inż. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
  4. Robert Zaremba dr inż. Prodziekan ds. dydaktyki dla kierunku Gastronomia i Hotelarstwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
  5. Jan Polcyn – Prezes Firmy Dora-Metal Sp. z o.o.
  6. Krzysztof Kobyłecki – dyrektor Centrum Techniki Kulinarnej DORAM
  7. Jarosław Uściński – Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
  8. Mirosław Reszczyk – Członek Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Dyrektor Generalny ds. Gastronomii w firmie Janex
  9. Rafał Warda – Dyrektor Arche sp. z o.o.
  10. Paweł Grochowski – wice prezes Arche sp. z o.o.
  11. Vincent Dujardin – Dyrektor Generalny Hotelu Novotel
  12. Mincho Pachikov – Z-ca Dyrektora Hotelu Novotel
  13. Joanna Kostrzewa – regionalny kierownik sprzedaży Firmy Transgourmet Polska sp. z o.o. właściciela firmy Selgros Cash&Carry
  14. Nick Tsiros – Dyrektor Generalny Radisson Blu Sobieski Hotel
  15. Olof Karlsson - Dyrektor Generalny Radisson Blu Centrum Hotel
  16. Urszula Huber – City HR manager Radisson Blu Centrum Hotel
  17. Dariusz Zahorański – Szef kuchni Radisson Blu Centrum Hotel
  18. Adriana Biernatowicz-Jadczak - dyrektor generalny Hotel Renaissance
  19. Paulina Penev – Hotel Renaissance
  20. Andrzej Bryk – szef kuchni Hotelu Renaissance
  21. Rafał Characiński – z-ca szefa kuchni Hotelu Renaissance
  22. Jerzy Czapla – Prezes Centrum Szkolenia Barmanów
  23. Adriana Rychter - Dyrektor complexu hoteli Westin-Marriott.
  24. Renata Marcinkowska – przedstawiciel Hotelu Marriott
  25. Adam Wolny i Oliwier Pinnov - przedstawiciele firmy Kyocera (czyt. Kiocera) i Global
  26. Tadeusz Pilewicz – właściciel firmy Tedmar
  27. Mariusz Gwadera – przedstawiciel firmy Tedmar
  28. Tomasz Boczoń – manager ds. szkoleń Hilton Warsaw Hotel
  29. Małgorzata Bernat – szefowa działu zasobów ludzkich Regent Warsaw Hotel
  30. Katarzyna Malesa – HR manager Regent Warsaw Hotel
  31. Mariusz Jeznach – szef kuchni Hotelu InterContinental
  32. Joanna Pilewicz – przedstawiciel Hotelu Sheraton
  33. Stefan Birek – szef kuchni Hotelu Lord
  34. Adam Kwieciński – szef kuchni Hotelu Courtyard
  35. Tomasz Pietrzak – przedstawiciel Courtyard
  36. Piotr Szulc – szef kuchni Hotelu La Regina
  37. Marcin Michalik – prezes firmy Color of Coffee
  38. Iza Michalik, Wojciech Pasko, Konrad Kacperczyk - przedstawiciele firmy Color of Coffee
  39. Ewa Bielińska – prezes oddziału ZNP Warszawa – Śródmieście
  40. Barbara Jurkowska - Przewodnicząca Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania – Śródmieście,

Następnie pani dyrektor zwróciła się do pierwszoklasistów, którzy składali ślubowanie i tym samym zostali uroczyście włączeni w poczet uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego. Wyraziła nadzieję, że młodzi ludzie będę chętnie rozwijać swoje umiejętności, pasje, zamiłowania, talenty i tym samym kontynuować chlubne tradycje swoich poprzedników. Przywołała słowa Alberta Ensteina: „Nauka w szkołach powinna być prowadzona w taki sposób, aby uczniowie uważali ją za cenny dar, a nie za ciężki obowiązek”. Odpowiedzialni za to są zarówno uczniowie, jak i nauczyciele. Pani dyrektor życzyła młodym ludziom, żeby czas spędzony w szkole zapewnił im doskonały start w dorosłe życie.

Nauczycielom i pracownikom szkoły z okazji Dnia Edukacji Narodowej pani dyrektor życzyła sukcesów pedagogicznych, satysfakcji z pracy i wszelkiej pomyślności.

Kolejnym punktem uroczystości było przekazanie sztandaru szkoły przez uczniów klas maturalnych – uczniom klas trzecich. W skład pocztu sztandarowego w roku szkolnym 2018/19 będą wchodzili: Maria Styś, Julia Choromańska i Krystian Cegliński.

Wreszcie nastąpił najważniejszy moment uroczystości – ślubowanie uczniów klas pierwszych. Akt ślubowania, podpisany przez przedstawicieli poszczególnych klas, został wręczony pani dyrektor.  

Następnie pani Marzena Cieślak podziękowała przyjaciołom i sponsorom naszej szkoły, wręczyła im okolicznościowe statuetki.  Dzięki nim szkoła wzbogaciła się o bufet sałatkowy podarowany przez firmę DORA METAL Sp. z o. o. Zaś firma ARCHE Sp. z o. o. ufundowała stypendia dla najlepszych uczniów. W imieniu obdarowanych głos zabrali : prezes firmy Dora Metal Jan Polcyn, Joanna Kostrzewa – przedstawiciel firmy TRANSGOURMET POLSKA, prof. dr hab. Krystyna Gutkowska – Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, Dariusz Zahorański – reprezentant Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz pan Andrzej Bryk – szef kuchni Hotelu Renaissance.

W finale spotkania nastąpiło uroczyste podpisanie porozumień z następującymi firmami:

- ARCHE Sp. Z o.o, którą reprezentował dyrektor Rafał Warda

- RADISSON BLU SOBIESKI HOTEL - Dyrektor Generalny  pan Nick Tsiros

- RADISSON BLU CENTRUM HOTEL – Dyrektor

 Generalny pan Olof Karlsson

- RENAISSEANCE WARSAW AIRPORT HOTEL pani Paulina Penev

- COLORS OF COFFE – Prezes-  pan Marcin Michalik.

Po podpisaniu porozumień przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego złożyli życzenia wszystkim nauczycielom i pracownikom szkoły, a pani dyrektor Marzenie Cieślak wręczyli symboliczny bukiet kwiatów.  Część artystyczną, której treścią były życzenia dla nauczycieli i pracowników szkoły, zaprezentowało Koło Teatralne, prowadzone przez panią Ewę Bielak. Finałem części artystycznej była piosenka w wykonaniu Marysi Prokopowicz, dedykowana wszystkim obecnym. Kończąc uroczystość, pani dyrektor podziękowała wszystkim za przybycie, zaprosiła pierwszoklasistów na poczęstunek ufundowany przez firmę COLORS OF COFFE, a gości i pracowników szkoły – na obiad do szkolnej restauracji.

Całość uroczystości tradycyjnie przygotowali: Ewa Bielak, Grzegorz Tarach i Grzegorz Żak, nad całością przygotowań czuwała dyrektor Marzena Cieślak oraz panie wicedyrektor: Elżbieta Fatyga i Marzena Niedośpiał. Oprawę wizualną zapewniła Biblioteka Szkolna ZSG.

Fotoreportaż z uroczystości

 

 

Odsłony: 680

24 września w naszej szkole odbyła się V edycja konkursu ,,Techniki Rozdrabniania Warzyw i Owoców”.  Konkurs skierowany był do uczniów klas drugich, którzy musieli wykazać się doskonałą znajomością nazw rozdrabniania warzyw i owoców, takich jak: concasse, julienne, vichy, chiffonade, brunoise, noisettes, paysanne, batonnets oraz wielu innych. Oprócz tego uczestnicy zmierzyli się z praktyką, czyli  precyzyjnym wykonaniem poszczególnych zadań polegających na  określonym sposobie rozdrabniania.

Nad przebiegiem konkursu czuwało profesjonalne jury, które oceniało: przygotowanie mis en place, estetykę podania, higienę pracy oraz dobór surowca do odpowiedniej  techniki  rozdrabniania.

Spośród wszystkich uczestników biorących udział w turnieju jury wyłoniło najlepszych:

I miejsce - Jakub Szewczyk kl II c T

II miejsce - Dominika Rucińska kl II c T

III miejsce – Michał Karczewski kl II f T

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za wzięcie udziału i gratulujemy zwycięzcom!!!

Odsłony: 524

W dniach 23 września - 30 września w naszej szkole aktywnie obchodziliśmy Europejski Tydzień Sportu pod hasłem „Be active”. Nasze działania zostały umieszczone na stronie projektu https://etspolska.pl/ oraz bezpośrednio na naszej stronie FB.

Podczas trwających ponad tydzień happeningów, wykładów, zajęć fizycznych, w tym sparingowych, pokazów kulinarnych w stylu fit, ćwiczeń z Dyrekcją szkoły, dyskusji i prezentacji połączonych z promocją zdrowego żywienia, uczniowie aktywnie uczestniczyli w programie wyzwalającym ich kreatywność prozdrowotną i zachęcających do podejmowania różnorodnej aktywności na rzecz dbałości o zdrowie i urodę. Ruch jako działanie samorealizacyjne okazał się bowiem przepustką do świata zdrowia i piękna.

Zespół ds. Promocji Szkoły, Samorząd Uczniowski, Zespół Wspierania Uzdolnionych , Zespół ds. promocji zdrowego żywienia, Biblioteka i Zespół nauczycieli wychowania fizycznego - za pomocą licznych wydarzeń w tym niezwykłym tygodniu stworzyli zdrową, smaczną i przyjazną atmosferę dla aktywnego „Pokolenia fit” w Zespole Szkół Gastronomicznych.

Uczniowie i nauczyciele wspólnie uczestniczyli w dramie edukacyjnej promującej aktywność fizyczną i symultanicznym pokazie racjonalnego i zbilansowanego żywienia bez udziału przetworzonych produktów.

Prezentacja - W zdrowym ciele zdrowy duch!

Prezentacja - cheerleaderki 2018

Tydzień zakończył się wstępem do uroczyście obchodzonego w dniu 1 października „Światowego Dnia Wegetarianizmu”.

Odsłony: 766

3 września 2018 roku w naszej szkole odbyło się uroczyste rozpoczęcie nowego roku szkolnego. Inaugurację rozpoczęło wystąpienie Dyrektora ZSG pani Marzeny Cieślak. Powitała zaproszonych Gości, którzy zaszczycili nas swoją obecnością: pana Jarosława Uścińskiego – Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni i pana Mirosława Reszczyka – Skarbnika OSSKiC-u i Dyrektora ds. Gastronomii firmy Janex  oraz wszystkich zaprzyjaźnionych szefów kuchni, specjalistów i osoby wspierające naszą szkołę.

Szczególnie ciepłe i serdeczne słowa skierowała pani Dyrektor do uczniów klas pierwszych, podkreślając szczególną wagę chwili – fakt, że rozpoczynają oni naukę w nowej szkole w roku Jubileuszu 100 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Zwróciła się z apelem, aby starali się budować poczucie więzi ze swoją ojczyzna, poznawali historię i byli dumni z dokonań naszych przodków, nie tylko przy okazji świąt i uroczystości, ale każdego dnia, aby godnie
i odpowiedzialnie korzystali z dobrodziejstwa wolności.

Dyrektor Naczelna przypomniała też o tym, że 1 września to także  rocznica wybuchu II wojny światowej. Uświadomiła uczniom, że ich rówieśnicy w 1939 roku nie mogli rozpocząć nauki. Zamiast do szkolnych ław trafiali do okopów, stawali z bronią w ręku, aby bronić ojczyzny. Często na ołtarzu walki o jej wolność składali swoje młode życie. Następnie wszyscy zgromadzeni uczcili bohaterów minutą ciszy.

Pani Dyrektor wyraziła nadzieję, że uczniowie będą osiągać wysokie wyniki
w nauce i odnosić sukcesy w konkursach i olimpiadach. Zapewniła, że mogą liczyć na wsparcie całej  społeczności szkolnej w realizacji wszelkich pozytywnych i twórczych działań, że Dyrekcja i nauczyciele dołożą wszelkich starań, aby mogli zdobyć solidny warsztat zawodowy, gruntowną wiedzę ogólną i ważne umiejętności.

Nauczycielom - Dyrektor Naczelna życzyła jak naj mniej kłopotów
i problemów, dużo zdrowia, wytrwałości, sukcesów i wielu powodów do satysfakcji, pracownikom administracji – spokojnej i efektywnej pracy,
a rodzicom – zadowolenia ze swoich dzieci i dobrej współpracy ze szkołą.

Kończąc swoje wystąpienie zaproponowała, aby wszyscy kierowali się w swoim postepowaniu słowami pewnego flamandzkiego pisarza i duchownego: „Bogactwem człowieka są uśmiech, przyjazny gest, pogodne słowo”.

Inauguracja zakończyła się degustacją lodów, którymi mogliśmy poczęstować uczniów dzięki uprzejmości pana Piotra Wieczorka – Prezesa firmy Gastro Magic Service – Wypożyczalni Gastronomicznej. Ustawiony na szkolnym dziedzińcu automat z lodami naprawdę cieszył się dużą popularnością.

Odsłony: 966

 

Nasza szkoła oficjalnie została objęta patronatem Zachęty - Narodowej Galerii Sztuki. O patronat ubiegały się szkoły warszawskie, objęte programem wspierania uczniów uzdolnionych. Podstawowym celem programu jest wzmacnianie współpracy szkół z instytucjami. Wniosek aplikacyjny został złożony przez dyrektora Zespołu Szkół Gastronomicznych Marzenę Cieślak we współpracy ze Szkolnym Zespołem Wspierania Uzdolnionych, którego liderem jest Ewa Bielak.

Od grudnia 2017 roku ZSG oficjalnie uczestniczy w stołecznym programie WARSA i SAWY pt. „WARS i SAWA bliżej Społeczności, Nauki, Sztuki - czyli SeNS wspierania uzdolnionych”. O patronat mogły ubiegać się tylko te szkoły, które spełniły kilkanaście wymogów, w tym uzyskały Bezterminowy Certyfikat Wspierania Uzdolnionych WARS I SWA. Jest to wielkie wyróżnienie dla nasze szkoły oraz uznanie dla dotychczasowej działalności w zakresie wspierania uczniów uzdolnionych. Dyrektor Marzena Cieślak oraz lider Ewa Skrońc-Bielak serdecznie zapraszają wszystkich nauczycieli i uczniów do aktywnego uczestnictwa w programie „WARS i SAWA bliżej Społeczności, Nauki, Sztuki - czyli SeNS wspierania uzdolnionych”. Czytaj więcej na stronie projektu " Wars i Sawa"

Odsłony: 1692

  Osiągnięcia Szkoły

Certyfikat Varsavianistyczna Szkoła

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły