olimpiada

Aktualizacja 29.01.2018 - Wyniki okręgowe

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć w galerii

12 stycznia  2018 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie odbyły się okręgowe eliminacje XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.  W szranki olimpijskich zmagań  stanęło 58 uczniów techników i liceów z województwa mazowieckiego.  Zmagania uczniów obserwowała i nadzorowała Komisja Okręgowa  pod przewodnictwem  Pani dr inż. Elżbiety Wierzbickiej. Funkcję zastępcy przewodniczącej pełniła Pani Bogumiła Wiatrak z Kuratorium Oświaty w Warszawie, a sekretarzem była Pani dyrektor Marzena Cieślak. Członkami komisji zostali nauczyciele – opiekunowie startujących uczniów. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKIC) reprezentowane przez prezesa Jarosława Uścińskiego, Mirosława Reszczyka oraz szefów kuchni - Mariusza Nowickiego i Pawła Zielińskiego wraz z firmą TransGourmet właścicielem Selgros cash&carry, przygotowało pokaz kulinarny nawiązujący do tematyki przewodniej olimpiady: „Owoce  i warzywa, ich przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka”. Po zakończeniu pokazu odbyła się degustacja przygotowanych dań. Było smacznie i kolorowo. Hurtownia warzyw i owoców ”Bukat”  udekorowała salę, prezentując znane, jak i  mniej popularne warzywa i owoce. Olimpiadzie towarzyszyły ciekawe wydarzenia na terenie szkoły. Odbył się wykład „Warzywa jako źródło związków bioaktywnych w diecie” wygłoszony przez dr hab. Renatę Kazimierczak, kierownika Zakładu Żywności Ekologicznej, SGGW. Gościliśmy również prodziekan ds. dydaktyki Jadwigę Hamułkę, prof. nadzw. SGGW, która dokonała prezentacji Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.  W czasie trwania eliminacji były rozdawane jabłka, pochodzące z Gospodarstwa Sadowniczego Iwony i Pawła Rąbkowskich. Dla najlepszej czwórki uczniów oraz ich opiekunów Restauracja MOMU PIECZEMY DYMEM, Pańska 85 Restaurant&Bar, Klub Studencki K55 Koszykowa 55  ufundowali  vouchery. Firma Bonduelle Polska S.A  przygotowała dla pierwszej dziesiątki  prezenty w postaci albumu z przepisami, zapasek i T-shirtów.      
Uczniowie, którzy zajęli miejsca na podium:
•    Robert Nicewicz - miejsce I  uczeń  Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie nr 1 w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w  Warszawie
•    Aleksandra Misarko – miejsce II uczennica XIV  Liceum Ogólnokształcącego  im. Stanisława Staszica  w Warszawie
•    Marta Faryniarz – miejsce III uczennica Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie nr 1 w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
Gratulujemy wszystkim uczestnikom XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Trzymamy kciuki za Roberta i Martę, by w centralnym etapie olimpiady zdobyli najwyższe laury olimpijskie. Jesteśmy z Was bardzo dumni…
Serdecznie gratulujemy zarówno uczniom, jak i ich opiekunom – Aleksandrze  Krawczyk i Edycie Gulińskiej.
Dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomicznych serdecznie dziękuje sponsorom, uczniom naszej szkoły i ich rodzicom, nauczycielom, pracownikom  za pomoc i pracę przy organizacji olimpiady!

XXII Ogólnopolska Olimpiada  Wiedzy  o  Żywieniu  i  Żywności

Komitet Główny Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i żywności ma zaszczyt i przyjemność zaprosić do udziału w XXII Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu  i  Żywności,  której  finał  zostanie  rozegrany  w Lublinie – mieście historycznym i bogatym w zabytki. Tematyka wiodąca tegorocznej edycji dotyczyć będzie owoców  i warzyw oraz ich przetwórstwa i roli w żywieniu człowieka.  

 Warzywa i owoce zajmują ważne miejsce w piramidzie żywieniowej, gdyż są źródłem wielu cennych składników odżywczych i substancji o działaniu prozdrowotnym.  Jak wykazują  najnowsze  badania,  jest  to  grupa  żywności najściślej  związana  z  profilaktyką  chorób  dietozależnych,  takich  jak  choroby układu  krążenia  i  nowotwory. 

Dlatego  częste  spożywanie  warzyw  i  owoców  w formie   surowej   lub   przetworzonej   jest   podstawowym   wyznacznikiem prawidłowego  sposobu  żywienia.  Upowszechnianie  wiedzy  na  ten  temat  wśród młodych ludzi i odpowiednie kształtowanie  zwyczajów żywieniowych ma bardzo duże  znaczenie  dla  ich  zdrowia  teraz  i  w  przyszłości.  Celowi  temu  służą różnorodne  programy  edukacyjne,  takie  jak: „Owoce  i  warzywa  w  szkole”,  „5 razy  warzywa  i  owoce”  itp.  

Link do strony: http://www.olimpiadawiedzyozywieniu.pl/

Informator o XXII Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności na rok szkolny 2017/2018
Informator należy pobrać ze strony. 
pobierz

Regulamin, program i harmonogram Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
pobierz

Zgłoszenie szkoły do udziału w  Olimpiadzie  Wiedzy o Żywieniu i Żywności pobierz formularz

Protokół z eliminacji szkolnych Olimpiady  Wiedzy o Żywieniu i Żywności pobierz formularz

  Osiągnięcia Szkoły

Certyfikat Varsavianistyczna Szkoła

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły