Drukuj

W ramach projektu Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych "Warszawa miastem pojednania" sprawdzamy, jakie pyszności przywiózł Kordian ze swej wyprawy do Anglii. Realizujemy event "Europejskie menu Kordiana-wędrowca" i w kolejnych artykułach zaprezentujemy jego doświadczenia kulinarne, które zdobył w trakcie podróży po Europie.

Jako pierwsza merytoryczny komentarz do sytuacji przedstawia Weronika Gurynow z klasy II ap:

Kordian opuścił Dozorcę z wielkim rozczarowaniem. Pomyślał „Szkoda, że tak wygląda Świat. Pieniądze przestały być środkiem do celu, lecz już samym celem”. Idąc uliczkami Londynu i rozmyślając na temat odbytej rozmowy, stwierdził, że jedynym co poprawi mu humor jest filiżanka dobrej kawy z towarzystwem ciepłego puddingu lub chrupiącego shortbread’u. Wszedł więc do pierwszej spotkanej kawiarni, a czując woń świeżo upieczonego ciasta, na jego twarzy pojawił się lekki uśmiech.

PRZEPISY 

PuddingBread and butter pudding

SKŁADNIKI:

- 1 chałka (można zastąpić chlebem tostowym, choć smak i jakość nie będzie taka sama)

- 80 g masła do posmarowania kromek

- 4 łyżki cukru

- 160 ml mleka

- 160 ml śmietanki 30%

- 2 jajka, garść rodzynek lub żurawiny

- ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

- 2 łyżki miodu

Chałkę pokroić na 1 cm kromki, każdą z jednej strony posmarować masłem. Ułożyć je w foremce, jedna przy drugiej, skośnie, by na siebie zachodziły.

Jajka rozmieszać rózgą z mlekiem, śmietanką, cukrem i ewentualnym cynamonem. Kromki chałki zalać masą, posypać suszonymi owocami. Lekko przycisnąć, by nasiąknęły płynem, odstawić na 10 minut. Piec około 30 minut w temperaturze 160ºC. Wyjąć z piekarnika, polać strużką miodu, natychmiast podawać. Najlepszy ciepły. Smacznego :-).

 

shortbreadShortbread

SKŁADNIKI:

- 250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę

- 140 g cukru pudru

- 325 g mąki pszennej (100 g mąki pszennej można zastąpić mąką kukurydzianą)

- skórka z 1 cytryny (optymalnie)

Cukier puder, mąkę pszenną, ewentualną mąkę kukurydzianą, wymieszać i przesiać. Dodać masło, szybko zagnieść, do połączenia składników.

Foremkę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przenieść do niej kruche ciasto, rozłożyć w foremce, następnie wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 20 minut.

Po tym czasie, ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec w temperaturze 180ºC przez 25-35 minut do lekko złotego koloru.

Natychmiast po wyjęciu, jeszcze gorące ciasto, pociąć na prostokąty. Wykończyć cukrem pudrem.

Smacznego :-).