Drukuj

W ramach naszego projektu STYLOWA ZAWODOWA przygotowujemy się do wirtualnego obiadu, który tym razem przyrządzimy w stylu portugalskim, a gościć będą nas dwaj poeci. Zespól Wspierania Uzdolnionych i Zespół Promocji Ekologii przygotowują ten fascynujący dzień.
Poniżej prezentujemy artykuł pani Agnieszki Pawlak - Zubki na temat ekologicznej kultury kulinarnej Portugalczyków. Słońce, morze, owoce, jajka i …cieciorka!

Portugalski smak natury   Portugalski smak natury

Portugalski smak natury
    Portugalia to wyjątkowy kraj z jedną z najbogatszych historii i tradycji na świecie. Różnorodność jest bezpośrednio związana z położeniem geograficznym oraz dziedzictwem kulturowym. Portugalia miała wpływ na inne kraje i jednocześnie wiele z nich czerpała. Wzajemne wpływy ukształtowały także dzisiejszy smak portugalskiej kuchni…
    Synonimem portugalskiej kuchni są ryby. Ten kraj słynie z dorsza (bacalhau).

Co ciekawe, dorsz jest ich narodowym surowcem, ale nie wyławiają go z Atlantyku – sprowadzają z Norwegii w postaci solonej. Dorsz przypływa w soli, na statkach można go właśnie kupić w suchej formie „prosto z soli”. Tak przygotowana ryba odzyskuje swój pierwotny kształt po moczeniu w wodzie. Oprócz tego portugalskiego króla ryb, na stołach znajdziemy wychwalane na całym świecie inne ryby – tj. sardynki czy makrele i owoce morza – krewetki, ośmiornice, podawane często jako dania z grilla.
Portugalczycy lubią podążać za trendami dietetycznymi, życiem ekologicznym i w zgodzie z naturą. Portugalska dieta obfituje w zdrowe produkty.  Oprócz ryb, które dominują w jadłospisie, znajdziemy bardzo dobrej jakości mięso wołowe oraz wieprzowe, z których również słynie portugalski smak. Ta wyjątkowa kuchnia nie obędzie się także bez oliwy, którą nazywają płynnym złotem, oliwek (zawsze z pestką), chleba, szynki dojrzewającej (presunto), kiełbasy (cuoriços), serów, jaj, miodu, warzyw (np. pomidorów, fasoli, ziemniaków), owoców – m.in. fig, gruszek, wiśni, migdałów czy przypraw (czosnku i kolendry).
Portugalczycy kochają jedzenie, posiłki to dla nich święta rzecz. Śniadania zwykle na słodko, spożywane są w biegu – w drodze do pracy, obiady jedzą na mieście, natomiast kolacja to prawdziwa celebracja rodzinności i kulinariów. Każdy dzień jest dla nich idealnym momentem by wspólnie z bliskimi spędzić czas przy posiłku z muzyką w tle. Posiłki kończy się zwykle kawą  – Portugalczycy uwielbiają espresso. Inne słynne napoje to oczywiście wino Porto, cachaça (alkohol na bazie trzciny cukrowej) oraz ginja (likier ze słodkich wiśni).

Portugalski smak natury   Portugalski smak natury

Charakterystyczne dania kuchni portugalskiej to Cozido a Portuguesa (misa mięsa i ziemniaków), sopa da Pedra (zupa z kamienia) znana w centralnej Portugalii, Açorda (gulasz chlebowy z farszem), Carne de Porco à Alentejana (marynowana wieprzowina z solonymi małżami), chanfara (danie na bazie mięsa, z dodatkiem wina),  francesinha (kanapka warstwowa z mięsem, sosem, jajkiem, serem; coraz częściej także w wersji wegetariańskiej) znana w północnej Portugalii, tripas à moda do Porto (flaki) znane w Porto, caldeirada (danie z owoców morza), feijoada a transmontana (fasolada), caldo verde (zupa z zielonej kapusty) oraz creme de marisco (zupa krem z owoców morza).
Znakomitości portugalskiej kuchni to słodkości. Receptury na popularne w całym kraju desery mają swój początek w klasztorach. Zakonnice wykorzystywały białka jaj do bielenia habitów, a nadmiar żółtek do komponowania nowych przepisów. Wspaniałe przysmaki stanowią niemalże dzieła sztuki. Najbardziej popularnym tradycyjnym deserem jest Pastéis de Nata – mini tarty wypełnione kremem budyniowym, których receptura jest ściśle chroniona od ponad 150lat.  Lubiany jest także arroz doce, czyli ryż gotowany na mleku z cynamonem i żółtkami. Inne iberyjskie słodkie wyroby to pao de deus – chleb bogów (drożdżówka z kremem kokosowym), queijadas (serowe babeczki), pão de ló de ovar (bardzo słodki biszkopt), ovos moles (masa żółtkowo-cukrowa w cieście opłatkowym) oraz baba de camelo (krem na bazie skondensowanego mleka).

Portugalia pozostaje dla nas wciąż nieodkryta i czeka by ugościć nas swoim bukietem smaków i zapachów dań przy akompaniamencie muzyki…