hiszpańska potrawa

W ramach projektu STYLOWA ZAWODOWA ZSG zapraszamy was na tydzień kultury hiszpańskiej, który przeniesie nas w słoneczne rejony kolorowych barw i tęczowych smaków. Zapraszamy do zapoznania się z artykułem pani Agnieszki Pawlak-Zubki, który jest dla nas wszystkich wspaniałym biletem w zagraniczną podróż! 

W ciągu roku w Hiszpanii przeważają ciepłe i słoneczne dni. Pod tym pięknym niebem rozwija się wspaniały kraj, który słynie z pysznej kuchni, niesamowitego dziedzictwa kulturowego oraz leniwych chwil podczas sjesty.
potrawa hiszpańska         

        Kuchnia hiszpańska jest bardzo zróżnicowana, ponieważ tworzą ją regiony
o odmiennych możliwościach kulinarnych wynikających z położenia geograficznego, tradycji oraz różnych dobrodziejstw natury. Aby poznać hiszpański smak należy wyruszyć w drogę pod niebem rozświetlonym słońcem za dnia i blaskiem gwiazd po zmroku. Hiszpańska kraina kryje wiele do odkrycia: Andaluzja – nadmorski region obfitujący w ryby i owoce morza. Słynne potrawy to spescaito frito (smażone sardele, gazpacho (chłodnik, w różnych odmianach), ajo blanco (chłodnik migdałowy), natomiast szynka jamon serrano (jabugo) to wysokiej jakości wyrób z mięsa świń rasy iberyjskiej. Region słynie również z tapas – tradycyjnych przystawek, oliwy z oliwek oraz tocino de cielo (deser na bazie daktyli, migdałów i pigwy). Aragonia – cieszy się popularnością potraw mięsnych (na bazie jagnięciny i dziczyzny) oraz wykorzystaniem czarnych trufli. Charakterystyczne elementy tej kuchni to przyprawy, wyśmienite w smaku brzoskwinie, bogactwo warzyw, szynka jamon serrano, kandyzowane owoce podawane na deser. 

dekoracja stołu

W ramach projektu STYLOWA ZAWODOWA ZSG zapraszamy na dwa tygodnie wirtualnej podróży, która tym razem przenosi nas do Włoch, kraju błękitnego nieba i słodkich smaków owocowej natury. Pani Agnieszka Pawlak-Zubka zabierze nas na cztery KULINARNE SPACERY W STYLU WŁOSKIM, z których każdy będzie jednocześnie prezentacją smaków tego pięknego kraju.

Dziś zapraszamy na pierwszy spacer.

W ramach naszego projektu STYLOWA ZAWODOWA przygotowujemy się do wirtualnego obiadu, który tym razem przyrządzimy w stylu portugalskim, a gościć będą nas dwaj poeci. Zespól Wspierania Uzdolnionych i Zespół Promocji Ekologii przygotowują ten fascynujący dzień.
Poniżej prezentujemy artykuł pani Agnieszki Pawlak - Zubki na temat ekologicznej kultury kulinarnej Portugalczyków. Słońce, morze, owoce, jajka i …cieciorka!

Portugalski smak natury   Portugalski smak natury

Portugalski smak natury
    Portugalia to wyjątkowy kraj z jedną z najbogatszych historii i tradycji na świecie. Różnorodność jest bezpośrednio związana z położeniem geograficznym oraz dziedzictwem kulturowym. Portugalia miała wpływ na inne kraje i jednocześnie wiele z nich czerpała. Wzajemne wpływy ukształtowały także dzisiejszy smak portugalskiej kuchni…
    Synonimem portugalskiej kuchni są ryby. Ten kraj słynie z dorsza (bacalhau).

Portugalska kuchnia - okładka książki

PORTUGALIA DO ZJEDZENIA CZYLI PODRÓŻ DO „NIEBIESKIEJ KRAINY LEKKICH ZUP”

Czy znacie Portugalię? Z jakimi postaciami, krajobrazami i smakami kojarzy się wam ten przepiękny kraj?

W ramach naszego projektu Stylowa zawodowa ZSG przenosimy się w styczniu do pachnącej świeżymi owocami i porto… Portugalii. Od dziś będziemy was zabierać w krainę portugalskich pejzaży kulturowych za sprawą wspaniałej książki Bartka Kieżuna „Portugalia do zjedzenia”, w której odnajdujemy fascynujące opowieści o kulturze i smakach kulinarnych Portugalii.

Co autor mówi w swej książce o tym kraju? „W Portugalii miałem poczucie totalnego zaopiekowania. Poczucie czułości. Ci ludzie są mili, dlatego, że są mili. A nie dlatego, że coś ode mnie chcą. To było zachwycające. Mam wrażenie, że właśnie takie są portugalskie kulinaria.”

Portugalskie smaki

FOTO: WAB

Zapraszamy więc do śledzenia naszej wyprawy z książką, bowiem chcemy „ugotować” i „zjeść” Portugalię, poznając jednocześnie jej historię, miejsca ciekawe i ważne, wybitne osobowości oraz Polaków, którzy Portugalię pokochali, a nawet „zjedli”, zachwyceni feerią smakowitych zup, oszałamiających swymi smakami, a także… prostymi i zdrowymi składnikami. Portugalia to kraj potraw z owoców, warzyw (np. Cenoura com Sumo de Limao czyli smażona marchewka z czosnkiem i sokiem z cytryny), sardynek Sardinas Assadas) , różnorodnych aranżacji z jajek (np. Ovos verdes czyli smażone jajka faszerowane natką pietruszki) czy ukochanego przez wszystkich ciasteczka Pastéis de Nata, wina porto oraz ostrego sosu piri-piri. Próbowaliście?

CO UGOTOWAĆ I ZJEŚĆ - „KONIECZNIE”?

Kawa po turecku

Dziś specjalny dzień, taki grudniowy, biały i mroźny... A my latającym dywanem zabieramy Was do krainy wykwintnych napojów i prezentujemy dwa smakowe hity - kawa i herbata "po turecku".

Trilece - królewski przysmak
W ramach naszego projektu #StylowaZawodowaZSG zabieramy Was naszym latającym dywanem w kolejną podróż do Turcji, tym razem, aby skosztować wspaniałego tureckiego przysmaku w wykonaniu naszego ucznia - Kacpra Amerka! W latach 40 XX wieku firma Nestle na opakowaniu mleka skondensowanego umieściła przepis na ciasto o nazwie „Tres leches”, czyli trzy mleka. Ciasto to zyskało bardzo dużą popularność w Ameryce Łacińskiej, dalej zawędrowało do dwóch pozostałych Ameryk, aż po Wyspy Kanaryjskie i w końcu jakimś cudem trafiło do Albanii i Macedonii!

Jakie jest to ciasto ? Po naciśnięciu łyżeczką z ciasta wylewa się mleko, a z góry spływa karmel!

TRILECE zostało stworzone na wzór meksykańskiego ciasta tres leches. Oczywiście wersja turecka różni się nieco od oryginału,  gdyż została przekształcona specjalnie na potrzeby tureckiego rynku.Najlepsze TRILECE zjecie w Stambule, mieście, które jest królestwem kotów! Kedi (kot), anne (mama) i çay (herbata) to jedne z tych słów, które z łatwością można usłyszeć podczas spaceru wzdłuż tureckiej ulicy. Ich wszechobecność to najlepszy dowód na to, że w kulturze tureckiej – oprócz rodziny i obowiązkowej herbatki w szklance o kształcie tulipana – istotne znaczenie mają także zwierzęta, a konkretnie koty. Dlaczego w Turcji jest tyle kotów?

Trilece - królewski przysmak   Trilece - królewski przysmak