Konkursy i turnieje
„Pozostać człowiekiem w nieludzkich czasach”
- Szczegóły
Dnia 13 marca 2024r. w małej sali gimnastycznej Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego został przeprowadzony szkolny konkurs wiedzy i umiejętności, pod nazwą:
"Pozostać człowiekiem w nieludzkich czasach”
Arkusz konkursowy składał się z 21 ponumerowanych zadań. Część pierwsza zawierała zadania zamknięte i była testem jednokrotnego wyboru, natomiast część druga zestawu służyła kształtowaniu umiejętności i polegała na przeprowadzaniu procesów myślowych oraz pracy ze źródłami historycznymi.
W konkursie wzięło udział 56 uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych spośród 80 osób, które zgłosiły chęć uczestnictwa. Tradycją naszej szkoły stała się dbałość o wszechstronny rozwój podopiecznych. Ten kierunek działań Dyrekcji oraz nauczycieli ZSG im. Eugeniusza Pijanowskiego został podtrzymany poprzez zorganizowanie konkursu historycznego kształtującego postawy obywatelskie i patriotyczne. Zakres tematyczny konkursu składał się z trzech działów: ruch oporu-walka cywilna, Sprawiedliwi Wśród Narodów Świata, żołnierze niezłomni/ wyklęci. Uroczystość uświetnił występ wokalny naszych uczennic, które pięknie wykonały pieśń patriotyczną ,,To nasz kraj”. Zaangażowanie uczniów miało swój wyraz także w przygotowaniu prezentacji dotyczącej konkursu oraz wykonywanego utworu muzycznego.
Dyrekcja oraz organizatorzy składają wyrazy podziękowania uczniom za kultywowanie chlubnej tradycji naszej szkoły.
Prezentacja - Kliknij, aby pobrać
Mistrzostwa Polski Kelnerów Junior Waiter 2024
- Szczegóły
Regulamin- Kliknij, aby otworzyć
Karta Zgłoszeniowa- Kliknij, aby otworzyć
Konkurs Pro Memoria
- Szczegóły
Szkolny konkurs historyczny
PRO MEMORIA – KU PAMIĘCI
organizowany w 80-tą rocznicę powstania Armii Krajowej
Laureatami konkursu przeprowadzonego 11 marca w małej sali gimnastycznej zostali:
I Mateusz Tomaszewski kl.4f TGH, 26punktów
II Rafał Sikorski kl.4a TGH, 25 punktów
III Oliwia Kowalczyk kl.4f TGH, 21 punktów
III Bartosz Trzciński kl.3ep TGH, 21 punktów
Wszystkim startującym serdecznie dziękujemy za uczestnictwo. Gratulujemy laureatom.
organizatorzy- nauczyciele historii.
Eliminacje do Turnieju w Zawodzie Cukiernik
- Szczegóły
Za nami eliminacje wojewódzkie pod patronatem Mazowieckiego Kuratora Oświaty do XXVII edycji Ogólnopolskiego Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Turniej odbył się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ulicy Majdańskiej w Warszawie i składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej.
W tym roku tematem przewodnim była „Potęga natury” a zadanie praktyczne polegało na wykonaniu tortu, dwóch rodzajów bankietówek oraz dwóch figurek z dowolnego surowca. Wykonane wyroby oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem mistrzyni cukiernictwa – Pani Bożeny Sikoń.
W konkursie wzięło udział 8 drużyn jednoosobowych, reprezentujących 3 szkoły zawodowe z województwa mazowieckiego.
Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice: Amelia Lecińska z klasy 3cp BSG oraz Zuzanna Bochman z klasy 3c BSG.
II miejsce w Turnieju zajęła Amelia Lecińska.
Serdecznie gratulujemy !!!
Będziemy uczestniczyć w Finale XXVII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego ucznia w Zawodzie Cukiernik w kwietniu 2022 r. we Wrocławiu.
Konkurs w Zawodzie Kucharz
- Szczegóły
Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego serdecznie zaprasza do udziału w V Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz - etap wojewódzki.
Szczegółowe informacje znajdują się w załącznikach: