potrawa konkursowa

                 Pasja do gotowania i inspiracja smaków a przede wszystkim spełnianie marzeń młodych przyszłych kucharzy było tematem przewodnim I edycji Konkursu ZSG Poznańska ,,Spełniaj marzenia-gotuj z Poznańską". To konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych rozpoczynających przyszłość adeptów sztuki kulinarnej.

                Zgodnie z przyjętą formułą Konkursu o miano zwycięzcy rywalizowali młodzi Uczniowie klas ósmych Szkół Podstawowych. Zmagania młodych przyszłych kucharzy obejmowały przygotowanie potrawy śniadaniowej z uwzględnieniem dania gorącego i obowiązkowym wykorzystaniem: mleka, mąki, jaj i truskawek. Pozostały dobór składników do wykonania potrawy był dowolny.

Zapraszamy do obejrzenia prezentacji podsumowującej konkurs "Gotuj z Poznańską" (wyniki) - kliknij.

Klasa II ap pod opieką pani Ewy Bielak przystąpiła do Ogólnopolskiego Konkursu Polonistycznego "Fraszka"

Mamy następną, radosną wiadomość. Klasa II ap pod opieką pani Ewy Bielak przystąpiła do Ogólnopolskiego Konkursu Polonistycznego "Fraszka". Trzech uczniów zdobyło zaszczytne wyróżnienia, a cała klasa otrzymała dyplomy wzorowego uczestnictwa. Dodatkowo, wyróżniony Kacper Amerek został uhonorowany nagrodą książkową za najlepszy wynik na poziomie klasy.
Konkurs przeprowadzany jest przy współpracy merytorycznej z warszawskimi uczelniami wyższymi tj. z Uniwersytetem Warszawskim  i m.in. ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Ideą konkursu jest:
- szerzenie wśród młodzieży wiedzy z zakresu języka polskiego;
- propagowanie polskiej i zagranicznej literatury;
- aktywizacja miłośników języka polskiego poprzez prezentowanie i honorowanie ich dokonań.

Konkurs jest organizowany przez Stowarzyszenie Upowszechniania Wiedzy i Kultury Regionalnej „Pokolenie”. Warto czytać i analizować lektury!

Laureaci Śródmiejskiego Festiwalu Młodych Talentów w Konkursie Teatralnym

Z radością i dumą informujemy, że uczniowie klasy II ap znani jako Koło Teatralne (i nie tylko) zdobyli Srebrną Wenę w Śródmiejskim Festiwalu Młodych Talentów w Konkursie Teatralnym oraz uzyskali dodatkowe wyróżnienia w tej kategorii również za solowe prezentacje dramatyczne. W tym roku prezentowali utwory Adama Mickiewicza i pozytywnie zaskoczyli jury swoją autorską interpretacją i formą artystyczną sparafrazowanej ballady „Lilie”. Pani Ewa Bielak serdecznie dziękuje Radzie Rodziców za wsparcie w trakcie organizacji etapów konkursowego spektaklu. Warto współpracować! Nagrodzone aranżacje możecie obejrzeć na naszej stronie LINK

Praca konkursowa

Babki, paschy, mazurki to niewątpliwie potrawy kojarzące się ze świętami Wielkanocy.  Dlatego w naszej szkole został zorganizowany konkurs podkreślający słodki smak Wielkanocy.

Uczniowie mieli za zadanie wykonać mazurka z określonych składników. Jury oceniało trudność wykonania, kreatywność oraz ogólne wrażenie estetyczne. Konkurs cieszył się dużą popularnością zarówno wśród uczniów technikum jak i szkoły branżowej. Jury miało wyjątkowo trudny wybór, a najlepsze prace dzieliła niewielka różnica punktów. Po długich obradach wyniki przedstawiły się w następujący sposób:

I miejsce Sylwia Malinowska 1c BSG

II miejsce Amelia Lecińska 2cp BSG

III miejsce Wiktoria Gacka 1c BSG

Wyróżnienia: Iwona Rybarczyk 3c BSG i Damian Pietruszewski 3c TGH

 Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Poniżej nagrodzone prace: