Prowadzimy nabór do TECHNIKUM GASTRONOMICZNO-HOTELARSKIEGO NR 1 w zawodach: 

  • Technik żywienia i usług gastronomicznych 
  • Technik hotelarstwa 

W BRANŻOWEJ SZKOLE GASTRONOMICZNEJ I STOPNIA proponujemy naukę w następujących zawodach: 

  • Kucharz 
  • Cukiernik

Poniżej przedstawiona jest szczegółowa charakterystyka zawodów nauczanych w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. E.Pijanowskiego.

1. Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznychTechnik żywienia i usług gastronomicznych  to kierunek kształcenia dla osób kreatywnych, pasjonujących się sztuką kulinarną i  zdrowym odżywianiem.  Daje możliwość uzyskania przygotowania  zawodowego  w zakresie  oceny jakości żywności, sporządzania i wydawania potraw.  To zawód z przyszłością, który daje wiele możliwości zatrudnienia w branży gastronomicznej, hotelarskiej.  Technik żywienia i usług gastronomicznych stosuje nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej, fachowo i kompleksowo obsługuje zleceniodawcę, organizuje przyjęcia, projektuje i aranżuje wnętrza gastronomiczne.

W trakcie nauki w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczeń:

  • poznaje sztuki kulinarnej pod kierunkiem doświadczonych nauczycieli zawodu i specjalistów ze znanych restauracji i hoteli
  • produkuje dania o niepowtarzalnych smakach i nowoczesnych dekoracjach
  • tworzy własne receptury potraw i napojów
  • poszerza wiedzę z zakresu dietetyki oraz zdrowej i ekologicznej żywności
  • zdobywa doświadczenie od znanych szefów kuchni
  • uczestniczy w prestiżowych konkursach kulinarnych
  • nabywa dodatkowe umiejętności zawodowe z obsługi kelnerskiej, baristycznej i barmańskiej
  • rozwija umiejętności plastyczne przy projektowaniu i aranżacji potraw

Po ukończeniu technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych absolwent może:

  • prowadzić własną działalność gastronomiczną
  • podjąć pracę w restauracji, kawiarni, hotelu, gospodzie, pubie, koktajl barze
  • być zatrudnionym w kurortach wypoczynkowych, sanatoriach, Spa & Wellness
  • pracować w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych
  • po zdobyciu doświadczenia, awansować na stanowisko szefa kuchni
  • kontynuować naukę na wybranych studiach

Tylko u nas masz możliwość zdobycia dodatkowych umiejętności w ramach projektu "Trener personalny jako zawód przyszłości". Projekt stwarza możliwość zdobycia dodatkowych kwalifikacji z zakresu dietetyki.

Dla uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uzyskaliśmy patronat Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Uczniowie mają możliwość  wykorzystania wiedzy z zakresu najnowszych trendów oraz narzędzi pobudzających kreatywność. Współpracują z najlepszymi szefami kuchni w Polsce i Europie, którzy prowadzą warsztaty kulinarne dla naszych uczniów.

Uczeń deklaruje naukę drugiego języka spośród proponowanych. Po uwzględnieniu ilości chętnych, uczeń zostanie zakwalifikowany do określonej grupy językowej zgodnie z decyzją szkoły.

2. Technik hotelarstwa

technik hotelarstwaTechnik hotelarstwa to zawód z przyszłością, który daje wiele możliwości zatrudnienia w branży turystycznej, hotelarskiej czy gastronomicznej. Jest zawodem ciekawym, odpowiedzialnym, niosącym za sobą wiele satysfakcji. Podstawą pracy hotelarza jest kontakt z ludźmi, którzy sprawiają, iż praca  w branży hotelarskiej nie jest monotonna. Technik hotelarstwa planuje, oferuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie. Organizuje i nadzoruje pracę w zakładach hotelowych. Zajmuje się kompleksową obsługą gości oraz planuje usługi turystyczne, rekreacyjno-sportowe, gastronomiczne. Odpowiada za organizację i obsługę kongresów, konferencji, targów, zjazdów, bankietów i innych imprez.


W trakcie nauki w zawodzie technik hotelarstwa uczeń:

  • poznaje tajniki zawodu hotelarza pod kierunkiem doświadczonych nauczycieli zawodu i specjalistów ze znanych hoteli
  • zdobywa wiedzę dotyczącą organizacji pracy i zarzadzania nowoczesnymi hotelami
  • zdobywa niezbędne w tym zawodzie umiejętności z zakresu języków obcych
  • poznaje zasady savoir-vivre
  • odbywa praktyki zawodowe w najlepszych hotelach w Polsce i na świecie
  • uczestniczy w prestiżowych konkursach

Po ukończeniu technikum w zawodzie technik hotelarstwa absolwent może:

  • być zatrudniony w najlepszych hotelach, także za granicą
  • pracować w ośrodkach wypoczynkowych, na promach, w żegludze i lotnictwie
  • prowadzić własną działalność gospodarczą
  • planować i realizować karierę zawodową w branży turystycznej i hotelarskiej
  • pracować jako specjalista ds. marketingu i promocji przedsiębiorstwa hotelarskiego
  • specjalizować się w sprzedaży usług hotelarskich, turystycznych i gastronomicznych
  • podjąć studia na najlepszych wyższych uczelniach.


Tylko u nas możliwość zdobycia dodatkowych umiejętności w ramach innowacji dla zawodu technik hotelarstwa – Animator czasu wolnego.

Współpracujemy ze Szkołą Główną Handlową i uzyskaliśmy patronat „Klasa Akademicka SGH” dla klasy w zawodzie technik hotelarstwa.

Uczeń deklaruje naukę drugiego języka spośród proponowanych. Po uwzględnieniu ilości chętnych, uczeń zostanie zakwalifikowany do określonej grupy językowej zgodnie z decyzją szkoły.

 

3. Kucharz

kucharzKucharz to kierunek nauki dla osób kreatywnych, pasjonujących się sztuką kulinarną i  zdrowym odżywianiem. Przyrządza potrawy, dania, przekąski, ciasta i desery. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik i prawdziwy artysta, który potrafi stworzyć dzieło kulinarne. Możliwość pracy na stanowisku szefa, którego zadaniem jest zapewnienie sprawnej organizacji funkcjonowania kuchni oraz odpowiedniej jakości podawanych potraw.

W trakcie nauki w zawodzie kucharz, uczeń:

  • poznaje sekrety sztuki kulinarnej pod kierunkiem doświadczonych nauczycieli zawodu i specjalistów ze znanych restauracji i hoteli
  • produkuje wyroby kulinarne o niepowtarzalnych smakach i nowoczesnych dekoracjach
  • poznaje kuchnie i tradycje kulinarne innych narodów
  • poznaje nowe metody produkcji kulinarnej łączące tradycję z nowoczesnością
  • rozwija swój talent pod okiem mistrzów kuchni
  • poszerza wiedzę z zakresu dietetyki oraz zdrowej i ekologicznej żywności
  • uczestniczy w prestiżowych konkursach kulinarnych.

Po ukończeniu szkoły branżowej w zawodzie kucharz absolwent może:

  • podjąć pracę w zakładach gastronomicznych w Polsce i na świecie
  • prowadzić własną działalność gastronomiczną
  • w sposób kreatywny łączyć różne techniki i metody pracy
  • tworzyć własne receptury i przepisy kulinarne
  • kontynuować naukę w branżowej szkole gastronomicznej II stopnia i zdobyć dyplom technika żywienia i usług gastronomicznych.

Dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharz uzyskaliśmy patronat Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Uczniowie mają możliwość wykorzystania wiedzy z zakresu najnowszych trendów, narzędzi pobudzających kreatywność. Współpracują z najlepszymi szefami kuchni w Polsce, Europie, którzy prowadzą warsztaty kulinarne dla naszych uczniów.

O wysokim poziomie kształcenia w naszej szkole świadczą sukcesy uczniów w Wojewódzkim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, który jest objęty patronatem Kuratorium Oświaty, a finaliści otrzymują możliwość zwolnienia z egzaminu zawodowego.

4. Cukiernik

cukiernikCukiernik zajmuje się produkcją wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, czekoladek, pieczywa cukierniczego, lodów oraz ich dekorowaniem, magazynowaniem i przygotowaniem do dystrybucji. Posiada umiejętności obsługi urządzeń takich jak nowoczesne piece konwekcyjne, temperówki do czekolady, aeratory i sprzęt do karmelu. Ocenia przydatność surowców i wyrobów cukierniczych. Prowadzi dokumentację produkcyjną i rozliczenia surowców.

W trakcie nauki w zawodzie cukiernik uczeń:

  • poznaje sekrety sztuki cukierniczej pod kierunkiem doświadczonych nauczycieli zawodu i specjalistów ze znanych restauracji i hoteli
  • produkuje wyroby cukiernicze o niepowtarzalnych smakach i nowoczesnych dekoracjach
  • tworzy własne receptury ciastkarskie i cukiernicze
  • poszerza wiedzę z zakresu dietetyki oraz zdrowej i ekologicznej żywności
  • zdobywa doświadczenie u boku znanych szefów kuchni, mistrzów cukiernictwa
  • uczestniczy w prestiżowych konkursach kulinarnych.

Po ukończeniu szkoły branżowej w zawodzie cukiernik absolwent może:

  • prowadzić własną działalność cukierniczą
  • pracować w cukierniach, kawiarniach, hotelach i restauracjach
  • tworzyć estetyczne desery, lody, pieczywo cukiernicze oraz wyroby czekoladowe
  • wytwarzać praliny i trufle
  • robić atrakcyjne formy i dekoracje z karmelu, czekolady oraz kwiatów cukrowych
  • produkować torty o niepowtarzalnych smakach oraz najbardziej niezwykłych dekoracjach
  • kontynuować naukę w branżowej szkole gastronomicznej II stopnia i zdobyć dyplom technika technologii żywności.

O wysokim poziomie kształcenia w naszej szkole świadczą sukcesy uczniów w Wojewódzkim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, który jest objęty  patronatem Kuratorium Oświaty, a finaliści otrzymują możliwość zwolnienia z egzaminu zawodowego.