Rekrutacja
Dzień Otwarty 2022
- Szczegóły
„Ach, co to był za Dzień Otwarty!”
7.kwietnia 2022 roku w godzinach popołudniowych w naszym budynku trwał niezwykle finezyjny, edukacyjny spektakl artystyczno-zawodowy, a mianowicie… Dzień Otwarty, który skupił mnóstwo widzów - wspaniałych kandydatów do Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego, którzy przybyli wraz z rodzicami. Między godziną 16.00 a 18.30 naszą szkołę odwiedzili również Absolwenci, przyjaciele szkoły, a przede wszystkim - osobistości świata kultury kulinarnej i branży hotelarskiej.
Uroczyste rozpoczęcie Dnia Otwartego przez panią dyrektor Marzenę Cieślak odbyło się w nowej sali gimnastycznej, która została wypełniona po brzegi, co świadczyło o ogromnym zainteresowaniu profilem i ofertą proponowaną przez naszą placówkę. Pani dyrektor przekazała zebranym informacje na temat szkoły, przedstawiła bogatą i innowacyjną ofertę edukacyjną, a także przypomniała zgromadzonym Gościom ważne terminy nadchodzącego procesu rekrutacji. Wszystkich przybyłych zainteresowała informacja z merytoryczną prezentacją, której treścią była niezwykle ciekawa, nowoczesna i bogata baza dydaktyczna szkoły. Po przedmiotowym, promocyjno-tematycznym wystąpieniu Dyrektor Szkoły Marzeny Cieślak placówkę rekomendowali dwaj wspaniali i zasłużeni absolwenci - polski kucharz, autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej - Karol Okrasa oraz wyjątkowo znany i ceniony szef kuchni, prezes OSSKiC - Jarosław Uściński. Wspaniali Absolwenci mówili o pasji zawodowej oraz drodze do kariery w branży gastronomicznej, a także wskazywali, że zdobywanie wykształcenia w ZSG to jednocześnie poszukiwanie niezwykłych pomysłów, nowych smaków, odkrywanie nowych dań i innowacyjnych sposobów ich aranżacji przy jednoczesnej odpowiedzialności za zdrowie konsumentów.
Dzień otwarty 7.04
- Szczegóły
Rekrutacja 2022/2023
- Szczegóły

W roku szkolnym 2022/2023 proponujemy następujące oddziały
-
Technikum Gastronomiczno – Hotelarskie nr 1
klasa |
zawód |
język obcy / drugi język obcy |
przedmiot realizowany na poziomie rozszerzonym |
przedmioty punktowane |
1A |
Technik żywienia i usług gastronomicznych |
język angielski / do wyboru język włoski / język hiszpański |
język angielski |
język polski, matematyka, biologia, język obcy nowożytny – z wyższą oceną |
1B |
Technik żywienia i usług gastronomicznych |
język angielski / do wyboru język hiszpański / język niemiecki |
język angielski |
język polski, matematyka, biologia, język obcy nowożytny – z wyższą oceną |
1C |
Technik żywienia i usług gastronomicznych |
język angielski / do wyboru język hiszpański / język niemiecki |
język angielski |
język polski, matematyka, biologia, język obcy nowożytny – z wyższą oceną |
1D |
Technik żywienia i usług gastronomicznych |
język angielski / język niemiecki |
język angielski |
język polski, matematyka, biologia, język obcy nowożytny – z wyższą oceną |
1E |
Technik żywienia i usług gastronomicznych |
język angielski / język niemiecki |
język angielski |
język polski, matematyka, biologia, język obcy nowożytny – z wyższą oceną |
1F |
Technik żywienia i usług gastronomicznych |
język angielski / język rosyjski |
język angielski |
język polski, matematyka, biologia, język obcy nowożytny – z wyższą oceną |
1G |
Technik żywienia i usług gastronomicznych |
język angielski / język niemiecki |
język angielski |
język polski, matematyka, biologia, język obcy nowożytny – z wyższą oceną |
1H |
Technik hotelarstwa |
język angielski / język niemiecki |
język angielski |
język polski, matematyka, geografia, język obcy nowożytny – z wyższą oceną |
-
Branżowa Szkoła Gastronomiczna I stopnia
klasa |
zawód |
język obcy / drugi język obcy |
przedmioty punktowane |
1A |
kucharz |
język angielski |
język polski, matematyka, biologia, język obcy nowożytny – z wyższą oceną |
1C |
cukiernik |
język angielski |
język polski, matematyka, biologia, język obcy nowożytny – z wyższą oceną |
Poniżej do pobrania:
1. Zaproszenie dla kandydata na ucznia ZSG
2. Profil kandydata - preferowane umiejętności
Dzień Otwarty 23.03.2021 - film
- Szczegóły

Dzień Otwarty online w ZSG 23.03.2021 - FILM
Nagranie z Dnia Otwartego Online z udziałem absolwentów – Karola Okrasy i Jarosława Uścińskiego (opis treści filmu dla osób z niepełnosprawnością w ramach dostępności cyfrowej):
Najczęściej zadawane pytania
- Szczegóły

Zestaw pytań wraz z odpowiedziami dotyczących rekrutacji 2022/2023 w ZSG (FAQ):
- W jakich zawodach prowadzone będzie kształcenie w szkole od nowego roku szkolnego?
W roku szkolnym 2020/2021 szkoła będzie kształciła uczniów na poziomie technikum w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa. Na poziomie szkoły branżowej I stopnia w zawodach: kucharz oraz cukiernik.
Oferta edukacyjna w roku szkolnym 2022/2023 dla absolwentów szkół podstawowych
- Szczegóły

Prowadzimy nabór do TECHNIKUM GASTRONOMICZNO-HOTELARSKIEGO NR 1 w zawodach:
- Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Technik hotelarstwa
W BRANŻOWEJ SZKOLE GASTRONOMICZNEJ I STOPNIA proponujemy naukę w następujących zawodach:
- Kucharz
- Cukiernik
Poniżej przedstawiona jest szczegółowa charakterystyka zawodów nauczanych w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. E.Pijanowskiego.
Praktyczna Nauka Zawodu
- Szczegóły

Praktyczna nauka zawodu w ZSG im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego realizowana jest podczas odbywania przez uczniów praktyki zawodowej w uznanych restauracjach i największych hotelach w Warszawie. Nasi uczniowie podczas praktyk mają możliwość współpracy z takimi mistrzami kuchni jak: Karol Okrasa, Robert Sowa i Konrad Birek, Jarosław Uściński, Wojciech Modest Amaro, Jacek Grochowina oraz z wieloma innymi uznanymi w branży gastronomicznej fachowcami. Praktyczna nauka zawodu umożliwia uczniom zdobycie umiejętności zawodowych oraz poznanie kultury i organizacji pracy w zespole. Wyróżniający się uczniowie bardzo często po odbyciu praktyk i ukończeniu szkoły otrzymują propozycje pracy w miejscach w których odbywali praktyki.
Zapraszamy do obejrzenia filmu:
Baza dydaktyczna szkoły
- Szczegóły

Do dyspozycji naszych uczniów oferujemy:
- wyposażone zgodnie z najwyższymi standardami pracownie gastronomiczne, hotelarskie, obsługi konsumenta i komputerowe
- salę gimnastyczną i siłownię
- nowocześnie wyposażone sale lekcyjne
- bibliotekę z czytelnią i centrum multimedialnym
- restaurację, stołówkę i bufet
- studio kulinarne
- internat dla dziewcząt
Poniżej filmowa prezentacja:
Internat ZSG z pasją
- Szczegóły

Zapraszamy do obejrzenia filmu ukazującego możliwości jakie daje internat w naszej szkole: