Dzień Otwarty fotorelacja

Aktualne dane szkoły

TECHNIKUM GASTRONOMICZNO-HOTELARSKIE NR 1,    BRANŻOWA SZKOŁA GASTRONOMICZNA I STOPNIA
w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego ul. Poznańska 6/8 00 - 680 Warszawa, Śródmieście tel./fax 22 628 56 28
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Dyrektor — mgr inż. Marzena Cieślak

W jakich zawodach możesz u nas zdobyć kwalifikacje (szczegółowe informacje poniżej)

Technikum Gastronomiczno - Hotelarskie Nr 1:
a) technik hotelarstwa,
b) technik żywienia i usług gastronomicznych,
c) kelner,
Branżowa Szkoła Gastronomiczna I stopnia:
a) kucharz
b) cukiernik

Nasze sukcesy

  • Medal „Pro Masovia” przyznany przez Marszałka Województwa Mazowieckiego
    za wybitne zasługi oraz całokształt działalności na rzecz województwa mazowieckiego;
  • Tytuł „Złotej szkoły” w rankingu czasopisma Perspektywy 2018 i 2016 ;
  • Tytuł „Szkoły Sukcesu” w rankingu 25-lecia Edukacji Samorządowej;
  • Bardzo wysoka zdawalność egzaminu maturalnego i egzaminu zawodowego;
  • Uczniowie są laureatami i finalistami olimpiad: Wiedzy o Żywieniu i Żywności, Wiedzy Hotelarskiej, Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, w blokach tematycznych: gastronomia oraz technologia żywności;
  • I miejsce w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Kawy 2017;
  • I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym ,,Kuchnia Polska wczoraj i dziś’’- 2017 r.
  • I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym: „Kuchnia Polska na Mazowszu 2016” w kategorii gastronomicznej i kelnerskiej;
  • I miejsce na Międzynarodowych Targach Gastronomicznych Warsaw Gastro Show 2016, w konkursie kulinarnym - Puchar Polski Szkół Gastronomicznych – „Uczeń na Medal”;
  • I miejsce podczas V Mistrzostw Polski Hydrosommelierów w czasie Targów Gastronomicznych Warsaw Gastro Show – 2016 r.;
  • I miejsce w konkursie „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2016”;
  • II i III miejsce w I Ogólnopolskim Konkursie Kuchni Włoskiej - Menu Italia 2016;
  • I miejsce w Wojewódzkim Konkursie Gastronomicznym ,,Pasja smaków – owoce z polskich sadów’’ – 2017 r.;
  • I miejsce w VIII Turnieju Zawodów m. st. Warszawy – 2017 r.;
  • Udział w Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie - uczniowie zakwalifikowali się do Kadry Narodowej Polski Kucharzy Juniorów Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni;
  • Uczniowie są laureatami konkursów językowych organizowanych przez Wyższą Szkołę Turystyki i Języków Obcych;
  • Bezterminowe certyfikaty „Szkoły Varsavianistycznej” oraz Lidera Edukacji Varsavianistycznej.
  • Certyfikaty, wyróżnienia i dyplomy m.in. „Wars i Sawa”, „Szkoła bez przemocy”, „Szkoła Odkrywców Talentów”, „Szkoła z Pomysłem na Kulturę”;

Z kim współpracujemy

 Szkoła zawarła porozumienia o współpracy w zakresie kształcenia w zawodach branży gastronomicznej i hotelarskiej:

  • ze Spółką ORBIS S.A. Oddział Hotel Novotel - objęto patronatem uczniów klas o specjalności technik hotelarstwa;
  • z firmą Transgurmet, właściciel Selgros - objęto patronatem uczniów klas o specjalności technik żywienia i usług gastronomicznych oraz cukiernik;
  • z Hotelem Marriott, który objął patronatem uczniów klas o specjalności kelner;
  • z Hotelem Hilton, który objął patronatem uczniów klas o specjalności kucharz;
  • z Hotelem Courtyard, który objął patronatem klasy pierwsze o specjalności kucharz;
  • z Libra Polska Sp. z o.o, która realizuje w szkole innowację „Aromaty i dodatki do żywności”;
  • z Centrum Szkolenia Barmanów, które realizuje w szkole innowację „Kiper herbaciany - podróże po smakach i aromatach napojów na bazie herbaty”.

Współpracujemy:

  • z Europejskim Stowarzyszeniem Szkół Hotelarsko-Turystycznych (AEHT), co umożliwia uczniom udział w konkursach międzynarodowych;
  • z Akademią Kulinarną Transgourmet;
  • z Włoskim Instytutem Kulinarnym dla Cudzoziemców;
  • z uczelniami: Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego, Wyższą Szkołą Gastronomii i Hotelarstwa w Poznaniu oraz Politechniką Warszawską;
  • z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni - w budynku szkoły znajduje się siedziba stowarzyszenia;

Nasi absolwenci

Absolwenci naszej szkoły są specjalistami w różnych dziedzinach hotelarstwa i gastronomii, pełnią funkcję dyrektorów i menadżerów. Najbardziej znanymi i rozpoznawalnymi spośród nich są Karol Okrasa - szef kuchni w Restauracji Plater, autor gastronomicznych programów telewizyjnych, Jarosław Uściński - prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Mirosław Reszczyk – Dyrektor ds. Gastronomii frmy Janex oraz skarbnik OSSKiC, Dariusz Zahorański – Executive Chef Regional Trainer M&E for new standards na Europę Wschodnią, Paweł Oszczyk - Szef Roku Gault&Millau 2016 oraz Robert Skubisz - Szef kuchni restauracji Amber Room i Klubu Polskiej Rady Biznesu w Warszawie, osobistość kulinarna roku 2017 – Poland 100 Best Restaurant oraz srebrny medalista na olimpiadzie w Erfurcie – w kategorii Dania regionalne (2016 r.) Do grona bardzo znanych należą: Stefan, Mateusz, Łukasz i Konrad Birkowie, Artur Grajber, Marcin Sasin, Grzegorz Kazubski, Jerzy Pasikowski, Marcin Piotrowski i Mateusz Reszczyk, Karol Lisiński oraz Alina Suder popularna dziennikarka telewizyjna, autorka książek, właścicielka restauracji włoskiej.
Nasi absolwenci pracują w znanych restauracjach w Warszawie oraz w 5 - gwiazdkowych hotelach. Wspomagają i inspirują uczniów, wspierają ich swoim doświadczeniem w trakcie przygotowywań do konkursów i olimpiad oraz przygotowują do podejmowania pracy na różnych stanowiskach.

Udział w projektach unijnych

Zespół jest  beneficjentem programu finansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego”.   W jego ramach przystąpiliśmy  do realizacji projektu „Trening czyni mistrza - praktyki zagraniczne szansą na lepszy start w dorosłe życie”. Nasi uczniowie  uczestniczą w zagranicznych praktykach zawodowych -  partnerem zagranicznym projektu jest Stowarzyszenie B.B.V.Eberswalde z ośrodkiem kształcenia zawodowego w Bad Freienwalde w Niemczech. Głównymi celami projektu jest rozwój umiejętności zawodowych młodzieży poprzez udział w praktykach zagranicznych, zwiększenie mobilności młodzieży na europejskim rynku pracy, rozwijanie kompetencji językowych i społecznych.

Nauczyciele  biorą także udział w projekcie „Chwytam zmianę”, realizowanym  z funduszy unijnych w zakresie doradztwa edukacyjno-zawodowego dla uczniów i nauczycieli. W ramach tego projektu  nauczyciele zdobywają  lub wzbogacą swoje kompetencje doradcy edukacyjno-zawodowego w ramach  szkoleń i studiów  podyplomowych. Zdobytą wiedzę i umiejętności wykorzystają w swojej pracy z uczniami.

Innowacje

,,Trener personalny – racjonalne żywienie i ruch” – dla uczniów TGH kształcących się  w zawodzie  technik żywienia i usług gastronomicznych. Partnerzy: Transgourmet Polska, SGGW.

,,Kiper herbaciany – podróże po smakach i aromatach napojów na bazie herbaty” -  dla uczniów TGH kształcących się  w zawodzie  kelner. Partner - Centrum szkolenia barmanów.

Dziś uczeń – jutro mistrz” - dla uczniów TGH kształcących się  w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Partnerzy: Transgourmet Polska, Selgros.

„Aromaty i dodatki do żywności w przemyśle spożywczym i cukierniczym” - dla uczniów BSG kształcących się  w zawodzie kucharz, cukiernik. Partner: Libra Polska.

,,Animator czasu wolnego” - dla uczniów kształcących się  w zawodzie technik hotelarstwa.

Szczegółowe informacje o zawodach nauczanych w ZSG

TECHNIK HOTELARSTWA

W trakcie nauki w technikum gastronomiczno - hotelarskim w zawodzie technik hotelarstwa będziesz:

  • poznawać tajniki zawodu hotelarza pod kierunkiem doświadczonych nauczycieli zawodu i specjalistów ze znanych  hoteli
  • zdobywać wiedzę dotyczącą organizacji pracy i zarzadzania nowoczesnymi hotelami
  • zdobywać niezbędne w tym zawodzie umiejętności z zakresu języków obcych
  • poznawać zasady savoir-vivre
  • odbywać praktyki zawodowe w najlepszych hotelach w Polsce i na świecie
  • brać udziału w prestiżowych konkursach

Po ukończeniu technikum gastronomicznego - hotelarskiego w zawodzie technik hotelarstwa  możesz:

  • być zatrudniony w najlepszych hotelach, także za granicą
  • pracować w ośrodkach wypoczynkowych, na promach, w żegludze i lotnictwie
  • prowadzić własną działalność gospodarczą
  • planować i realizować karierę zawodową w branży turystycznej i hotelarskiej
  • pracować jako specjalista ds. marketingu i promocji przedsiębiorstwa hotelarskiego
  • specjalizować się w sprzedaży usług hotelarskich, turystycznych i gastronomicznych
  • podjąć studia na najlepszych wyższych uczelniach

Tylko u nas masz możliwość zdobycia dodatkowych umiejętności  w ramach innowacji dla zawodu technik hotelarstwa – Animator czasu wolnego.

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

W trakcie nauki w technikum gastronomicznym w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będziesz:

  • poznawać arkana sztuki kulinarnej pod kierunkiem doświadczonych nauczycieli zawodu i specjalistów ze znanych restauracji i hoteli
  • produkować dania o niepowtarzalnych smakach i nowoczesnych dekoracjach
  • tworzyć własne receptury potraw i napojów
  • poszerzać  wiedzę z zakresu dietetyki oraz  zdrowej i ekologicznej żywności
  • zdobywać doświadczenie u boku znanych szefów kuchni
  • brać udział w prestiżowych konkursach kulinarnych
  • nabywać dodatkowe umiejętności zawodowe z obsługi kelnerskiej, baristycznej i barmańskiej
  • rozwijać umiejętności plastyczne przy projektowaniu i aranżacji potraw
  • zdobywać niezbędne w zawodzie umiejętności z zakresu języków obcych
  • zdobywać doświadczenie w Akademii Kulinarnej we Włoszech oraz na praktykach we Włoszech i Hiszpanii

Po ukończeniu technikum gastronomicznego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych możesz:

  • prowadzić własną działalność gastronomiczną
  • podjąć pracę w restauracji, kawiarni, hotelu, gospodzie, pubie, koktajl barze
  • być zatrudnionym w kurortach wypoczynkowych, sanatoriach, Spa & Wellness
  • pracować w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych
  • po zdobyciu doświadczenia, awansować na stanowisko szefa kuchni
  • kontynuować naukę na wybranych studiach

Tylko u nas masz możliwość zdobycia dodatkowych umiejętności  w ramach innowacji dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. W ramach innowacji Trener personalny jako zawód przyszłości będziesz miał okazję poszerzenia wiedzy z zakresu dietetyki. Miłośnicy sztuki kulinarnej będą mieli możliwość rozwoju swoich zainteresowań w ramach innowacji Dzisiaj uczeń jutro mistrz.      

KELNER

W trakcie nauki w technikum gastronomicznym w zawodzie  kelner będziesz:

  • poznawać sekrety sztuki kelnerskiej pod kierunkiem doświadczonych nauczycieli zawodu
  • uczyć się samodzielnego planowania pracy i prowadzenia restauracji
  • zdobywać wiedzę dotyczącą zarządzania personelem zajmującym się obsługą gości
  • organizować pracę, przydzielać zadania
  • poznawać sztukę obsługi kelnerskiej i baristycznej
  • zdobywać wiedzę barmańską i sommelierską
  • poznawać metody podnoszenia rentowności restauracji
  • brać udział w prestiżowych konkursach
  • poznawać zasady savoir –vivre
  • zdobywać niezbędne w zawodzie umiejętności z zakresu języków obcych
  • współuczestniczyć w prowadzeniu restauracji szkolnej, odwiedzanej przez gości z całej Warszawy

Po ukończeniu technikum gastronomicznego w zawodzie kelner możesz:

  • prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie gastronomii
  • pracować jako menadżer restauracji
  • wykonywać usługi kelnerskie
  • pracować indywidualnie w małych zakładach gastronomicznych lub zespołowo
    w dużych kompleksowych instytucjach, hotelach, restauracjach, kawiarniach, pubach, barach
  • sporządzać potrawy i napoje
  • obsługiwać gości
  • organizować, planować i rozliczać usługi gastronomiczne
  • otrzymywać poza podstawowym, dodatkowe wynagrodzenie

Tylko u nas masz możliwość zdobycia dodatkowych umiejętności  w ramach innowacji prowadzonej dla zawodu kelner  - Kiper herbaciany

KUCHARZ

W trakcie nauki w szkole branżowej  w zawodzie będziesz będziesz:

  • poznawać sekrety sztuki kulinarnej pod kierunkiem doświadczonych nauczycieli zawodu  i specjalistów ze znanych restauracji i hoteli
  • produkować wyroby kulinarne o niepowtarzalnych smakach i nowoczesnych dekoracjach
  • poznawać kuchnię i tradycje kulinarne innych narodów
  • poznawać nowe metody produkcji kulinarnej łączące tradycję z nowoczesnością,
  • rozwijać swój talent pod okiem mistrzów kuchni,
  • poszerzać  wiedzę z zakresu dietetyki oraz  zdrowej i ekologicznej żywności
  • brać udział w prestiżowych konkursach kulinarnych

Po ukończeniu szkoły branżowej w zawodzie kucharz możesz:

  • podjąć pracę w zakładach gastronomicznych w Polsce i na świecie
  • prowadzić własną działalność gastronomiczną
  • w sposób kreatywny łączyć różne  techniki i metody pracy
  • tworzyć własne receptury i przepisy kulinarne
  • kontynuować naukę w branżowej szkole gastronomicznej II stopnia i zdobyć dyplom technika żywienia i usług gastronomicznych

CUKIERNIK

W trakcie nauki w szkole branżowej  w zawodzie cukiernik będziesz:

  • poznawać sekrety sztuki cukierniczej pod kierunkiem doświadczonych nauczycieli zawodu  i specjalistów ze znanych restauracji i hoteli
  • produkować wyroby cukiernicze o niepowtarzalnych smakach i nowoczesnych dekoracjach
  • tworzyć własne receptury ciastkarskie i cukiernicze
  • poszerzać  wiedzę z zakresu dietetyki oraz  zdrowej i ekologicznej żywności
  • zdobywać doświadczenie u boku znanych szefów kuchni
  • brać udział w prestiżowych konkursach kulinarnych

Po ukończeniu szkoły branżowej w zawodzie cukiernik możesz:

  • prowadzić własną działalność cukierniczą
  • pracować w cukierniach, kawiarniach, hotelach i restauracjach
  • tworzyć estetyczne desery, lody, pieczywo cukiernicze oraz wyroby czekoladowe
  • wytwarzać praliny i trufle
  • robić atrakcyjne formy i dekoracje z karmelu, czekolady oraz kwiatów cukrowych
  • produkować torty o niepowtarzalnych smakach oraz najbardziej niezwykłych dekoracjach
  • kontynuować naukę w branżowej szkole gastronomicznej II stopnia i zdobyć dyplom technika technologii żywności

Zapraszamy do obejrzenia filmów promocyjnych

  Osiągnięcia Szkoły

Certyfikat Varsavianistyczna Szkoła

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły