ZDROWY STYL ŻYCIA czyli Święto Polskich Plonów na Poznańskiej
 W naszej szkole tradycyjnie trwa nieustanna walka o zdrowie, urodę i figurę fit pod hasłem FARMA ZDROWIA I STYLU FIT NA POZNAŃSKIEJ, która łączy w sobie obchody wielu różnorodnych , rocznicowych imprez o charakterze promocji zdrowego stylu życia. Listopadową promocję zdrowia i urody rozpoczęły obchody kliku rocznic: Światowego dnia wegetarianizmu, Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, Promocji ekologii w diecie, Święta Polskich Plonów oraz innych, lokalnych dni o charakterze świadomego wyboru działań prozdrowotnych.
Kilka połączonych komisji, pod przewodnictwem p. Edyty Gulińskiej, p. Ewy Skrońc-Bielak, p. Eugenii Kościk i p. Eweliny Warchoł zorganizowało w dniu 7 listopada barwny i smaczny happening, w trakcie którego uczniowie przypomnieli pojęcie ludowości w tradycjach polskiej kuchni (zdrowo i naturalnie), a smaczna zupa dyniowa, tarta buraczana i jabłka z polskich sadów zadowoliły podniebienia najbardziej wyrafinowanych smakoszy.
Uczniowie promowali polskie produkty ekologiczne, a Koło Teatralne po swojsku „przygrywało” na akordeonie, przywołując nastrój rodzimych pól, zgodnie z tradycją Święta polskich plonów.
 Miesiąc listopadowy będzie upływał pod hasłem EKO – e-zdrowia i promocji haseł Patrona szkoły, twórcy nauki o żywieniu, który przekonał społeczeństwo, że właściwe odżywianie to podstawa zdrowego życia.
 

Koło Dziennikarskie ZSG pod opieką  Ewy Bielak i Marcina Rakowicza

Odsłony: 145
 

WOLONTARIAT EKOLOGICZNY

Grupa uczniów ZSG (pod opieką pani Ewy Bielak) otrzymała Dyplom Uznania za swą charytatywną działaność na rzecz stołecznego środowiska fauny i flory warszawskiej.

Uczniowie w trakcie roku szkolnego zbierali karmę dla zwierząt wolnożyjących na terenie Warszawy i przekazywali ją Komisji Społeczno-Ekologicznej na potrzeby związane z dokarmianiem dziko żyjących kotów i wirtualną adopcją bezpańskich psów- ważnych elementów eko systemu miejskiego.

Działalność uczniów ZSG - jest zwiazana z edukacją ekologiczną.

Klubu Ekologa i tzw "Futrzani wolontariusze" obchodzą już 16. rocznicę swej działalności na rzecz "braci mniejszych".

Edukacja ekologiczna (element edukacji środowiskowej) – koncepcja kształcenia i wychowywania społeczeństwa w duchu poszanowania środowiska przyrodniczego zgodnie z hasłem myśleć globalnie – działać lokalnie.

Oryginał podziękowania został przekazany na ręce pani dyrektor Marzeny Cieślak.

Odsłony: 382
 

WYKŁAD FUNDACJI Banku Ochrony Środowiska

  W dniu 27.03.2018r klasy 1j, 2a i 2b uczestniczyły w wykładzie dotyczącym: „Wpływu stanu środowiska na jakość żywności”.
       Pan dr Adam Kiedrowski omówił pośrednie i bezpośrednie źródła zanieczyszczeń żywności. Zwrócił uwagę na temat, że w przeszłości żywność była stosunkowo mało przetwarzana i w większości spożywana w stanie naturalnym, natomiast obecnie zanieczyszczenia występują zarówno w żywności pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego.

     Wszystkie substancje chemiczne przedostające się do mleka, mięsa, nasion, owoców są spożywane przez człowieka. Źródłem nieznanych dotąd zanieczyszczeń są lub mogą być nowe procesy technologiczne.

Koordynator Mirosław Dzikowicki 

     

Odsłony: 326
  Tradycja i nowoczesność w ekologicznej kuchni Podlasia.
Bezglutenowy Marcinek


Uczniowie technikum pod kierunkiem swych nauczycieli odkrywają niezwykłe, tradycyjne receptury polskie i dostosowują je do współczesnych potrzeb dietetycznych. Klasa III c z opiekunem merytorycznym, panem Tomaszem Pietrzakiem oraz wychowawczynią Ewą Bielak rozpoczęła cykl wypraw kulinarnych i... wyruszyła na Podlasie w poszukiwaniu inspiracji dla zdrowia i smaku.

Jednym z odkryć stało się tradycyjne ciasto Podlasia - Marcinek, słodkie, smaczne i zdrowe.Marcinek to popularne i lubiane ciasto wielowarstwowe przełożone kremem śmietankowym.

 Ciasto jest typowe dla regionu Puszczy Białowieskiej, a konkretnie Hajnówki, z którym to miastem często jest kojarzone. I właśnie samorząd Hajnówki postarał się o wpisanie Marcinka na Listę Produktów Tradycyjnych. Ciasto jest czasochłonne , to prawda, ale efekty przechodzą najśmielsze oczekiwania. Na Podlasiu to obowiązkowe ciasto na wszelkich uroczystościach: weselach, chrztach, urodzinach... Wyzwaniem było jednak dostosować przepis do wymogów diety bezglutenowej (stosowanej w leczeniu celiakii, Hashimoto, cukrzycy, nadciśnienia i in. schorzeniach). Zadanie było trudne, jednak...udało się i Kinga Woźniak pod czujnym okiem pana Tomasza Pietrzaka przygotowała przepis - niezwykły rarytas Podlasia w jego zdrowotnej wersji! Piekła to cudo cała klasa III c.
Bądźmy dumni z naszych polskich, regionalnych przepisów, które można dostosować do potrzeb wszystkich koneserów, w tym także osób, stosujących dietę bezglutenową.
Przepis Kingi Woźniak w dwóch wersjach - kliknij. Smacznego!

Odsłony: 376

22.10.2017 r.

Rankiem, gdy się niechętnie budzisz, pomyśl sobie: budzę się do trudu człowieka. Czyż więc mam się czuć niezadowolonym, że idę do pracy, dla której się zrodziłem i zostałem zesłany na świat? Czyż na tom stworzony, bym się wygrzewał i wylegiwał w łóżku? Czyż nie do trudu, nie do pracy? Czyż nie widzisz, jak rośliny, ptaki, mrówki, pająki, pszczoły czynią co do nich należy, a stosownie do sił swoich przyczyniają się do harmonii świata? A ty nie chcesz czynić tego, co jest człowiecze? Nie spieszysz się do obowiązków nałożonych przez twą naturę?

( Marek Aureliusz)  

22 października  odbyło się spotkanie w Urzędzie Dzielnicy Białołęka dotyczące Puszczy Białowieskiej. Wśród prelegentów był prawnik, ekolog, była minister ochrony środowiska oraz wiele innych osób, które walczą o ratowanie naszego dziedzictwa przyrodniczego, w tym Adam Wajrak. Na spotkanie o charakterze ekologicznym przybyli również przedstawiciele KLUBU EKOLOGA ZSG (uczniowie), rodzice uczniów  oraz nauczyciele szkoły, działacze społeczni dzielnicy Białołęka, przedstawiciele rad osiedlowych, mieszkańcy i goście. Tematyka spotkania dotyczyła ochrony bogactw naturalnych oraz życia w zgodzie z naturą.

Odsłony: 708

Klub Ekologa prowadzony jest przez panią Ewę Bielak. Na terenie szkoły podejmowana są działania o charakterze promocji ekologii, których celem jest:

- Uświadomienie odpowiedzialności za stan środowiska najbliższej okolicy;
- Dostrzeżenie zmian zachodzących w otaczającym środowisku oraz ich wartościowanie;
- Uczestnictwo w działaniach mających na celu ochronę i zapobieganie dewastacji środowiska;
- Ukazywanie możliwości współdziałania na rzecz ochrony środowiska;
- Prowadzenie obserwacji krajobrazu, jego elementów i składników, obiektów, procesów i zjawisk a także  doświadczeń mających na celu ocenę aktualnego stanu najbliższego środowiska;
- Poznanie niekorzystnych skutków  integracji człowieka w środowisko przyrodnicze;
- Nauka ekologicznego życia w szkole, we własnym domu, w środowisku;
- Poznanie form krajobrazu chronionego w regionie (parki krajobrazowe, pomniki przyrody, rezerwat przyrody);
- Uświadomienie wpływu odpadów na degradację środowiska oraz korzyści wynikających z ich selektywnego gromadzenia;
- Poszerzenie świadomości ekologicznej społeczności lokalnej, a szczególnie dotyczącej segregacji odpadów komunalnych i ich recyklingu;
- Zapoznanie ze skutkami niewłaściwego gospodarowania człowieka na Ziemi;
- Propagowanie na stronie internetowej szkoły różnych działań ekologicznych podejmowanych przez uczniów i tych skierowanych do mieszkańców oraz środowiska.

Odsłony: 1087

  Osiągnięcia Szkoły

Certyfikat Varsavianistyczna Szkoła

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły