10 października w XIV LO im. S. Staszica w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia wyróżnień najlepszym stypendystom projektu „Mazowsze – stypendia dla uczniów szkół zawodowych” oraz „Mazowiecki program stypendialny dla uczniów szczególnie uzdolnionych
– najlepsza inwestycja w człowieka”
. Projekty stypendialne są realizowane przez Departament Edukacji Publicznej i Sportu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie.

Nagrodzone zostały osoby z najlepszymi wynikami w nauce z przedmiotów zawodowych i ogólnych w subregionie warszawskim. Stypendium otrzymało trzynaścioro uczniów naszej szkoły, najlepsi z nich zostali zaproszeni na uroczystość wręczenia wyróżnień. Uczniom towarzyszyła Pani Dyrektor Marzena Cieślak.

Serdecznie gratulujemy naszym wspaniałym stypendystom i życzymy dalszego podnoszenia kompetencji zawodowych.

Odsłony: 29

13.06.2018 r. uczniowie naszej szkoły, którzy są laureatami olimpiad przedmiotowych odebrali z rąk Prezydenta m.st. Warszawy Włodzimierza Paszyńskiego w obecności p. Dyrektor Biura Edukacji, podziękowania za wybitne osiągnięcia naukowe. Są to uczniowie:

Marta Faryniarz - laureatka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności- uczennica Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego nr 1, opiekunowie: p. Edyta Gulińska i p. Aleksandra Krawczyk

Robert Nicewicz – podwójny laureat Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności oraz Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych-uczeń Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego nr 1, opiekunowie: p. Edyta Gulińska i p. Aleksandra Krawczyk

Zuzanna Bartler – laureatka Turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz, uczennica Branżowej Szkoły Gastronomicznej I stopnia, opiekun: Marzena Niedośpiał

Naszym wspaniałym uczniom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Poniżej relacja fotograficzna z wydarzenia:

Odsłony: 244

Wielki sukces naszych uczniów!

W sobotę, 2 czerwca na podzamczu Hotelu Zamek Pułtusk, odbyła się jubileuszowa, 10. edycja Konkursu „Kuchnia polska wczoraj i dziś”.

Naszą szkołę reprezentowały dwie drużyny:

  1. Jakub Małkowski, klasa III BT i Paulina Karaluch, klasa III AT- opiekun Lidia Łojek
  2. Grzegorz Zych i Łukasz Floriańczyk, z klasy IV CT - opiekun Eugenia Kościk

Drużyny miały za zadanie przygotować przystawkę, której składnikiem obowiązkowym był filet z miętusa i jogurt naturalny oraz danie główne, w którym należało wykorzystać udziec z sarny
i borowiki.  

Sędziowie oceniali sposób wykorzystania surowców produktów, użycie technik kulinarnych, prawidłową obróbkę technologiczną, a także organizację pracy, w tym czystość na stanowisku. Najważniejszy jednak był smak dania oraz jego sposób podania.

W kategorii „uczniowie szkół gastronomicznych” Kapituła Konkursu przyznała naszym uczniom I miejsce Jakubowi Małkowskiemu i Paulinie Karaluch, którzy sporządzili:

  • przystawkę: miętus podany na soku z ogórka i mięty w chłodniku z żelem cytrynowym i piklowaną rzodkiewką
  • danie główne: udziec z sarny podany z puree z wędzonej pietruszki, z sosem grzybowo-piwnym, jagodami w miodzie pitnym, carpaccio z borowika i chipsem z jarmużu

oraz II miejsce Grzegorzowi Zychowi i Łukaszowi Floriańczykowi, którzy przygotowali:

  • przystawkę: miętus podany na wiosennej sałatce, z puree z palonego kalafiora, smażoną szalotką, serowym paluchem oraz dżemem rabarbarowo-truskawkowym
  • danie główne: stek z sarny z fondantami ziemniaczanymi, puree z marchewki, karmelizowanym burakiem oraz sosem borowikowym na demi glace i z żelem z wiśni,

Grzegorz Zych i Łukasz Floriańczyk zostali także wyróżnieni  przez „jury smakoszy” za najsmaczniejsze danie konkursowe.

Za zajęcie I miejsca uczniowie jako nagrodę główną otrzymali indeks jednej z wyższych uczelni! Serdecznie gratulujemy sukcesu !!!

Odsłony: 693

Wybrani uczniowie ZSG „Poznańska” przystąpili do konkursu English Contest 2018 organizowanego przez Zespół Szkół Fototechnicznych w Warszawie. Test sprawdzał znajomość struktur leksykalno-gramatycznych oraz wiedzę z dziedziny kultury i historii Wielkiej Brytanii oraz Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej.
I etap odbył się w szkole 7 marca 2018 roku. Do drugiego etapu zakwalifikowało się troje uczniów ZSG: Vivienne Paszkiewicz (klasal IIF), Miłosz Mlonek (klasa IIIF) oraz Mateusz Myślicki (klasa IIA).
II etap konkursu miał miejsce 11 kwietnia 2018 roku w Zespole Szkół Fototechnicznych w Warszawie przy ul. Spokojnej 13.
Nasza uczennica Vivienne Paszkiewicz zajęła I miejsce zarówno w zakresie znajomości języka angielskiego jak i wiedzy o krajach anglojęzycznych zdobywając Grand Prix konkursu English Contest 2018.

Odsłony: 233
W dn. 25. 05.2018 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych uroczyście zakończono XXX edycję Olimpiady Archimedes Lingua Plus z języka angielskiego. W konkursie wzięło udział czternastu uczniów Technikum Gastronomiczno – Hotelarskiego z klas od pierwszej, poprzez drugą, trzecią i czwartą. Z wielką radością przyjęliśmy wiadomość, że aż czworo z naszych uczniów uzyskało tytuł laureata wyżej wymienionej olimpiady. Oprócz dyplomów, laureaci otrzymali także nagrody, które wręczyła wicedyrektor Jadwiga Wiśniewska. Olimpiada Archimedes Lingua Plus jest przeprowadzana co roku w naszej szkole i cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem naszych uczniów. Ma ona na celu podnoszenie umiejętności językowych poprzez ducha olimpijskiej rywalizacji.

Odsłony: 281

W dniu 9 kwietnia odbyło się uroczyste wręczenie nagród i wyróżnień w Śródmiejskim Festiwalu Młodych Talentów - Konkurs Muzyczny, Fotograficzny i Filmowy. Nagrody wręczał Pan Łukasz Kasprzak, Naczelnik Wydziału Oświaty i Funduszy Europejskich dla Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy, Dyrekcja MDK Łazienkowska oraz zaproszeni Goście Honorowi - przedstawiciele ZAIKS-u i mediów Kultury.

 Nasza uczennica Małgorzata Kądziela zdobyła III miejsce w kategorii I Szkół Ponadgimnazjalnych i uzyskała tym samym prestiżową Brązową Wenę, którą odebrała z rąk Pana Naczelnika. Złotej Weny w tej kategorii (I) nie przyznano.

Pan Naczelnik pogratulował również sukcesu uczennicy- pani Ewie Bielak - jej opiekunce artystycznej i jednocześnie polonistce.

Pan Naczelnik skierował również podziękowania do Dyrektorów Szkół, które brały udział w tegorocznym konkursie.

Jury wskazało na duży profesjonalizm występujących uczennic w kategorii solo.

Serdecznie gratulujemy Małgosi Kądzieli z klasy II c!

Odsłony: 1118


W dniach w dniach 22 – 24 marca 2018 r. w Zespole Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie odbyły się centralne eliminacje XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu  i Żywności. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu i jest ona adresowana do uczniów szkół ponadgimnazjalnych: techników i liceów. Stanowi dla młodzieży doskonałą szansę do zaprezentowania swojej wiedzy na ogólnopolskim forum. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego Nr1:  Marta Faryniarz z klasy 2 b i Robert Nicewicz z klasy 4 c, którzy wywalczyli Tytuł Laureata, zdobywając nie tylko nagrody rzeczowe, ale przede wszystkim  przywileje w postaci  zwolnienia z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz możliwość korzystania ze specjalnych uprawnień w wybranych szkołach wyższych na kierunkach zgodnych z profilem Olimpiady. Dodatkowo zostaliśmy uhonorowani pucharem dla najlepszej szkoły przygotowującej olimpijczyków w XXII edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Podkreślono nasze zaangażowanie i systematyczny, już od wielu lat, udział naszych uczniów w zmaganiach olimpijskich, z czego oczywiście jesteśmy bardzo dumni.  
Gratulujemy Marcie i Robertowi oraz dziękujemy opiekunkom naszych laureatów   paniom:  Aleksandrze Krawczyk i Edycie Gulińskiej - za wieloletni wkład pracy w przygotowanie wielu finalistów i laureatów.

Odsłony: 911

W dniach 15-16 marca 2018 r., po raz pierwszy, dwójka uczniów reprezentowała naszą szkołę podczas centralnych eliminacjach XX Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności odbywających się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, który wraz  z Wydziałem Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu  Przyrodniczego w Poznaniu był współorganizatorem Olimpiady. Choć tematyka odbiegała nieco  od profilu naszej szkoły  i wymagała ogromnego wysiłku w zdobyciu wiedzy wykraczającej poza program szkoły, choćby na temat analizy żywności, technologii żywności czy maszynoznawstwa,  jednak postanowiliśmy przyłączyć się do rywalizacji.
I było warto. Do finału zakwalifikowano 45 uczniów z 26 szkół.    
Nasi uczniowie: Marta Faryniarz z klasy 2 b TGH i Łukasz Floriańczyk z klasy 4 c TGH zdobyli Tytuł Finalisty, a tym samym specjalne przywileje, tzn. zwolnienie z części pisemnej egzaminu potwierdzającego  kwalifikacje w zawodzie oraz możliwość korzystania z określonych uprawnień  w wybranych szkołach wyższych. Nasi finaliści centralnego etapu Olimpiady wykazali się wysokim poziomem wiedzy i umiejętności, czego im serdecznie gratulujemy. Podziękowania kierujemy również do nauczycieli przedmiotów zawodowych – pani Edyty Gulińskiej i pani Aleksandry Krawczyk, które z wielką determinacją i zaangażowaniem mobilizowały uczniów podczas przygotowań oraz dostarczały niezbędnych materiałów naukowych.

Odsłony: 922
  15 marca 2018 roku odbył się Wojewódzki Konkurs Kulinarny ,,Nowoczesna Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Wielkanocnych” w Zespole Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie.
Przedmiotem rywalizacji konkursowej było przygotowanie przekąski gorącej z wykorzystaniem wątróbki drobiowej, jaj oraz buraków.
Sędziowie oceniali prezentowane dania pod względem użytych technik kulinarnych, sposobu wykorzystania produktów, umiejętności organizacyjne, aranżację i smak potrawy oraz wiedzę z zakresu tematyki wiodącej.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie technikum, Paulina Karaluch z klasy III a i Jakub Małkowski z klasy III b, którym kapituła konkursu przyznała I miejsce. Uczniowie sporządzili: terrinę z wątróbek indyczych z konfiturą buraczano-malinową, majonezem jałowcowym, cebulą

marynowaną, chipsem z buraka, jajem przepiórczym i posypką orzechową.
Paulinie i Jakubowi wraz z opiekunem Lidią Łojek serdecznie gratulujemy zwycięstwa i życzymy dalszych sukcesów.

Odsłony: 1429


Nasi uczniowie tradycyjnie wzięli udział w konkursach Śródmiejskiego Festiwalu Młodych Talentów i uzyskali prestiżowe miejsca oraz wyróżnienia! ". Nagrodzeni i wyróżnieni:

  1. Miłosz Mlonek
  2. Adrian Bedyński
  3. Olga Pruszyńska

"ARTYŚCI I SZTUKA ZAKLĘCI W OBRAZACH" - to był temat tegorocznego konkursu plastycznego. Prace nagrodzone i wyróżnione można było oglądać na wystawie pokonkursowej. Uroczystość rozdania nagród odbyła się 1 grudnia 2017 r. w gościnnych murach KINA MURANÓW.

Podczas uroczystości finałowej statuetki WENY oraz dyplomy laureaci otrzymali z rąk koordynatora konkursu oraz starszego wizytatora Mazowieckiego Kuratorium Oświaty Pana Czesława Ziemniaka.

Tematy konkursowe: "Artyści i sztuka ujęci w słowa" oraz "Artyści i ich dzieła, do których wracam..."dotyczyły konkurencji literackiej. Nasi uczniowie uczestniczyli w konkursach literackim i recytatorskim ŚFMT, który - niezmiennie, od lat- realizowany jest pod hasłem "Uwierz w siebie i pokaż, co potrafisz’. Uroczystość rozdania nagród odbyła się 8 grudnia 2017 r. w gościnnych murach KINA MURANÓW. Po spektaklu statuetki WENY oraz dyplomy wręczył laureatom Pan Krzysztof Czubaszek Burmistrz Dzielnicy Śródmieście m. st. Warszawy oraz Pan Józef Mika - aktor i juror w konkursie recytatorskim.

Jeszcze raz serdecznie gratulujemy wszystkim nagrodzonym uczestnikom konkursu oraz ich artystycznym opiekunom- pani Elżbiecie Zarębskiej i pani Ewie Bielak, a także wychowawcom uczniów, p. Magdalenie Gruszczyńskiej i p. Cezaremu Dembińskiemu.

Odsłony: 702

  Osiągnięcia Szkoły

Certyfikat Varsavianistyczna Szkoła

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły