Nasi uczniowie tradycyjnie wzięli udział w konkursach Śródmiejskiego Festiwalu Młodych Talentów i uzyskali prestiżowe miejsca oraz wyróżnienia! ". Nagrodzeni i wyróżnieni:

  1. Miłosz Mlonek
  2. Adrian Bedyński
  3. Olga Pruszyńska

"ARTYŚCI I SZTUKA ZAKLĘCI W OBRAZACH" - to był temat tegorocznego konkursu plastycznego. Prace nagrodzone i wyróżnione można było oglądać na wystawie pokonkursowej. Uroczystość rozdania nagród odbyła się 1 grudnia 2017 r. w gościnnych murach KINA MURANÓW.

Podczas uroczystości finałowej statuetki WENY oraz dyplomy laureaci otrzymali z rąk koordynatora konkursu oraz starszego wizytatora Mazowieckiego Kuratorium Oświaty Pana Czesława Ziemniaka.

Tematy konkursowe: "Artyści i sztuka ujęci w słowa" oraz "Artyści i ich dzieła, do których wracam..."dotyczyły konkurencji literackiej. Nasi uczniowie uczestniczyli w konkursach literackim i recytatorskim ŚFMT, który - niezmiennie, od lat- realizowany jest pod hasłem "Uwierz w siebie i pokaż, co potrafisz’. Uroczystość rozdania nagród odbyła się 8 grudnia 2017 r. w gościnnych murach KINA MURANÓW. Po spektaklu statuetki WENY oraz dyplomy wręczył laureatom Pan Krzysztof Czubaszek Burmistrz Dzielnicy Śródmieście m. st. Warszawy oraz Pan Józef Mika - aktor i juror w konkursie recytatorskim.

Jeszcze raz serdecznie gratulujemy wszystkim nagrodzonym uczestnikom konkursu oraz ich artystycznym opiekunom- pani Elżbiecie Zarębskiej i pani Ewie Bielak, a także wychowawcom uczniów, p. Magdalenie Gruszczyńskiej i p. Cezaremu Dembińskiemu.

Odsłony: 177

 MAGADALENA KŁOSIEWSKA ZDOBYŁA WYRÓŻNIENIE  W WARSZAWSKIM KONKURSIE RECYTATORSKIM!

Tegoroczna VIII  edycja konkursu odbyła się 6 grudnia, poświęcona była twórczości Bolesława Leśmiana. Organizatorem konkursu jest Zespół Szkół Elektronicznych i Licealnych w Warszawie. Konkurs cieszy się dużym zainteresowaniem, zgłosiło się 34 uczniów z 16 szkół. Jury oceniło poziom recytacji  jako bardzo wysoki.

TAB w konkursie reprezentowali MAGDALENA KŁOSIEWSKA I KAROLINA CZUCZUŁASZWILI z klasy 1 E.Uczennice do konkursu przygotowała pani Ewa Bielak, opiekunka uczniów utalentowanych artystycznie.

Jury konkursu pogratulowało nauczycielom przygotowania uczniów do występu. Cieszy nas udany debiut artystycznych  naszych reprezentantek.

Zainteresowanych uczniów zapraszamy do udziału w kolejnych edycjach.

Odsłony: 214
Jesteśmy dumni z kolejnego stypendysty…
20 listopada 2017 r. w auli Wyższej Szkoły Menadżerskiej w Warszawie  odbyło się uroczyste wręczenie stypendiów Prezesa Rady Ministrów. Decyzją Rady Pedagogicznej to zaszczytne wyróżnienie otrzymał w tym roku uczeń klasy IV C – Robert Nicewicz, który w ubiegłym roku szkolnym uzyskał najwyższą średnią ocen, a także  zdobył tytuł finalisty Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Dyplomy stypendysty Prezesa Rady Ministrów wręczali wyróżnionym uczniom  I Wicewojewoda Mazowiecki, pan Sylwester Dąbrowski oraz Mazowiecki Kurator Oświaty, pani Aurelia Michałowska.

Pani Dyrektor Marzena Cieślak serdecznie gratuluje Robertowi i wszystkim nauczycielom, którzy przyczynili się do jego sukcesów.

Odsłony: 263
Uczennica naszej szkoły Aleksandra Kobylańska zrealizowała swoją pasję zawodowo-literacką za pomocą stworzenia własnej książki, w której doradza wszystkim zabieganym Polakom, jak zdrowo, efektywnie i smacznie przygotowywać posiłki "na wynos"- we własnym domu... Posiłki do pracy, do szkoły, smaczne i pozbawione fast-foodowych "zapychaczy-wypełniaczy" świadczą o wielkiej pasji młodziutkiej adeptki sztuki kulinarnej.  110 przepisów Oli to "idealne lunch boxy", dzięki którym każde wreszcie wie, co je, ponieważ samodzielnie, szybko i bez trudu wyczarowuje własny posiłek przy pomocy wspaniałej książki "Kraina smaku w pojemniku". Jesteśmy z Ciebie dumni, Olu i czekamy na następne przepisy na zdrowe życie!
Odsłony: 789

IX edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś" odbyła się w hotelu Windstor w Jachrance nad Zalewem Zegrzyńskim.  
Z naszej szkoły brały udział dwie drużyny :
1. Dawid Trafalski i Paulina Karaluch z klasy II a T, opiekun Lidia Łojek
2. Krzysztof Kuklewski i Magdalena Miszczuk z  klasy III e T, opiekun Beata Kłos  
Przedmiotem tegorocznej rywalizacji konkursowej  była przystawka zimna lub gorąca oraz danie główne.

Obowiązkowymi produktami do przygotowania przystawki były: filet z suma ze skórą, amarantus ekspandowany i cykoria. Natomiast danie główne należało przygotować z biodrówki jagnięcej bez kości, mąki orkiszowej (odmiana Oberkulmer Rotkorn) i kiszonej czerwonej kapusty.
Sędziowie oceniali czystość na stanowiskach, sposób wykorzystania produktów, użycie technik kulinarnych, prawidłową obróbkę, a także umiejętności organizacyjne. Bardzo ważny był smak dania, odpowiednia aranżacja, sposób podania i zgodność z podaną wcześniej recepturą.
W  kategorii uczniowie szkół gastronomicznych Kapituła IX edycji konkursu przyznała I miejsce Krzysztofowi Kuklewskiemu i Magdalenie Miszczuk, którzy przygotowali na przystawkę: pierogi z sumem w sosie rakowym, cykorie w miodzie pitnym oraz tiul amarantusowy, a na danie główne: biodrówkę jagnięcą na musie z marchewki, demi glace, biszkopt orkiszowy i pianę z modrej kapusty.
Uczniowie w nagrodę otrzymali indeks jednej z Wyższych Uczelni wraz z opłatą czesnego za I-wszy rok studiów licencjackich.

Gratulujemy zwycięstwa i tak wspaniałej nagrody!

Odsłony: 932
W dniach 2-3 czerwca  2017 w Zespole Szkół Rolniczych w Kijanach koło Lublina odbyły się eliminacje centralne najstarszej  i najbardziej prestiżowej XLI edycji  Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, któremu patronuje Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uczniowie walczyli o tytuł  laureata aż w 11 blokach tematycznych podczas dwuetapowych zmagań składających się z części pisemnej i praktycznej. Nasz uczeń  Łukasz Floriańczyk z klasy III C zajął 3 miejsce, pokonując w samym finale aż 30 osób, uzyskując  tytuł laureata w bloku gastronomia.  Zyskując tak wysoką pozycję w Polsce będzie  zwolniony  z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, a ponadto może  ubiegać się o przyjęcie  na wybrane przez siebie kierunki studiów na uczelniach rolniczych i innych,  z pominięciem postępowania kwalifikacyjnego. Łukaszowi  i nauczycielom przygotowującym Pani Aleksandrze Krawczyk i   Edycie Gulińskiej  serdecznie  gratulujemy i życzymy dalszych olimpijskich sukcesów.
Odsłony: 813

Robert Nicewicz  finalistą XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności!
W dniach 23 - 25 marca 2017 roku, w Szczecinie odbyły się eliminacje Centralne XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Organizatorem olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Olimpiada adresowana jest do uczniów szkół ponadgimnazjalnych: technikum i liceum, i  daje zdolnej młodzieży możliwość ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze.
Naszą szkołę reprezentował uczeń kl. 3c Robert Nicewicz, który otrzymał TYTUŁ FINALISTY w centralnym etapie XXI olimpiady.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej finaliści olimpiad zwolnieni są z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Ponadto, na mocy uchwał senatów wyższych uczelni, finaliści olimpiad zwolnieni są z egzaminów wstępnych do większości szkól wyższych w całej Polsce, na kierunki zgodne z profilem olimpiady.
Gratulujemy Robertowi !
Opiekunkami Roberta były panie Aleksandra Krawczyk i Edyta Gulińska.

Odsłony: 764

SUKCES HOTELARZY

Już po raz drugi z rzędu mamy finalistę Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej!


W dniach 03-06.04.2017r. w Kołobrzegu odbył się etap centralny 9. edycji Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej, w której tytuł finalisty zdobyła uczennica naszej szkoły Natalia Młynarczyk kl. III h.

W zmaganiach olimpijskich w etapie okręgowym i centralnym udział wzięło 400 uczniów z 350 szkół kształcących w zawodzie technik hotelarstwa. Natalia przeszła przez eliminacje szkolne, etap okręgowy, w którym uzyskała najlepszy wynik. Jako jedyna z Warszawy dostała się do etapu centralnego.

W finale znalazła się w gronie 39 najlepszych uczniów z całej Polski-Mistrzów Wiedzy Hotelarskiej. Natalii gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych. Nauczyciel odpowiedzialny za przygotowanie A. Muszyc-Niewiadomska.

Odsłony: 834

W dniu 26 kwietnia 2017 r. uczniowie szkół gastronomicznych z województwa mazowieckiego rywalizowali w konkursie zorganizowanym przez Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Tematem tegorocznej edycji kulinarnego konkursu „Pasja smaków” były owoce z polskich sadów.  Uczniowie naszej szkoły zakwalifikowali się do finału. Zadaniem zespołów biorących udział w konkursie było przygotowanie 4 porcji dania zasadniczego z  piersi indyczej z dodatkiem skrobiowym  i witaminowym. Najważniejsze  znaczenie miało zastosowanie owoców z polskich sadów. Zespoły przygotowały roladki z piersi  indyka z suszoną śliwką i sosy oraz  musy z różnych owoców.  Ocenie podlegały smakowitość,  kreatywność i aranżacja potrawy. Uczniowie naszej szkoły  przygotowali roladki z filetu piersi  indyka z musem z suszonej śliwki, z dodatkiem wina, miodu, gałki muszkatołowej i wędzonej papryki na sosie wiśniowo – winno - miodowym z rozmarynem. Do tego podali founde ziemniaczane, karmelizowane jabłko, marchewkę opalaną, chips z gruszki oraz popcorn z kaszy gryczanej.  Jak przyznali  laureaci I miejsca Paweł Buczyński i Jakub Małkowski ich potrawa nie jest aż tak bardzo skomplikowana jak się wydaje, choć wymagała długich przygotowań.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Odsłony: 582

26 kwietnia 2017 roku  w Ostródzie Uczniowie Naszej Szkoły Grzegorz Zych i Łukasz Floriańczyk zmagali się w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym  ,,Drób na Polskim stole’’

Łukasz Florjańczyk zajął II miejsce przygotowując: Pierś z kaczki z sercami sous vide, puree marchewkowe z kardamonem i palonym masłem, palony ziemniak confit, chipsy ze szparagów z olejem rzepakowym, chrupiącą rzodkiewką i sosem wiśniowo-winnym z rozmarynem.
Grzegorz Zych uplasował się na III miejscu przygotowując: Pierś z kaczki sous vide z ziemniaczkiem pomarańczowym,  sosem baba ghanoush i puree z moreli z anyżem, emulsją z porzeczek z rozmarynem, z pasztetem z wątróbek gęsich w pudrze z boczku.

Odsłony: 557

  Osiągnięcia Szkoły

Certyfikat Varsavianistyczna Szkoła

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły