Grand Prix dla naszej szkoły w Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym!!!

W dniu 16 listopada 2018 r. Odbył się finał X Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2018”. W konkursie kulinarnym rywalizowały dwuosobowe zespoły. Zadaniem każdej z drużyn było wykonanie dania głównego z udźca indyka oraz przystawki z wykorzystaniem lina. W konkurencji kelnerskiej zadanie polegało na przygotowaniu nakrycia do śniadania wiedeńskiego w ramach usługi room service a także aranżacji w stylu Improstyl do kolacji z champagne. Zadaniem technicznym był serwis specjalny – filetowanie i porcjowanie pieczonego pstrąga.W konkurencji kulinarnej uczniowie naszej szkoły: Wiktoria Marchlewska i Michał Teklak zdobyli I miejsce. W konkursie kelnerskim Mateusz Ludwniak zdobył II miejsce.

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!

Fotorelacja z konkursu

Odsłony: 48

28 listopada 2018 r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w V edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja Smaków – świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny”. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Wszyscy uczestnicy zmagań gastronomicznych mieli za zadanie wykonać danie zasadnicze, składające się z obowiązkowych składników w postaci piersi z gęsi i korzenia pietruszki oraz surowców pochodzenia krajowego. W konkursie rywalizowało 6 zespołów z województwa mazowieckiego. Nasi uczniowie zajęli I miejsce!!!

Luiza Borkowska i Jan Trybulec przygotowali Pierś z gęsi na puree dyniowym w sosie żurawinowym, z fondantem z ziemniaków i pietruszką marynowaną.

Patronat honorowy nad konkursem objął Prezydenta Miasta Radomia, a medialny Radomska Grupa Mediowa.

Odsłony: 34

8 listopada 2018 roku w naszej szkole odbyły się eliminacje do Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”.

Organizatorem konkursu było Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych – Polska Ekologia.

Naszą szkołę reprezentowały dwa zespoły:

I – Joanna Wieczorek i Adrian Paczkowski z klasy 3b TGH pod kierunkiem pana Marcina Piotrowskiego – przygotowali zupę, drugie danie i deser, wykorzystując kasze i mąki pradawne.

II – Natalia Świerszcz i Wiktoria Lubowicka z klasy 2 BSG pod kierunkiem pani Ewy Żochowskiej – upiekły dwa 2 chleby i 30 bułeczek z następujących rodzajów mąki: samopszy, płaskurki i orkiszu.

Obydwa nasze zespoły wygrały eliminacje i zakwalifikowały się do ogólnopolskiego finału, który odbędzie się w grudniu 2018 roku w Poznaniu.

Zwycięzcom gratulujemy i trzymamy kciuki.

Odsłony: 264

10 października w XIV LO im. S. Staszica w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia wyróżnień najlepszym stypendystom projektu „Mazowsze – stypendia dla uczniów szkół zawodowych” oraz „Mazowiecki program stypendialny dla uczniów szczególnie uzdolnionych
– najlepsza inwestycja w człowieka”
. Projekty stypendialne są realizowane przez Departament Edukacji Publicznej i Sportu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie.

Nagrodzone zostały osoby z najlepszymi wynikami w nauce z przedmiotów zawodowych i ogólnych w subregionie warszawskim. Stypendium otrzymało trzynaścioro uczniów naszej szkoły, najlepsi z nich zostali zaproszeni na uroczystość wręczenia wyróżnień. Uczniom towarzyszyła Pani Dyrektor Marzena Cieślak.

Serdecznie gratulujemy naszym wspaniałym stypendystom i życzymy dalszego podnoszenia kompetencji zawodowych.

Odsłony: 127

13.06.2018 r. uczniowie naszej szkoły, którzy są laureatami olimpiad przedmiotowych odebrali z rąk Prezydenta m.st. Warszawy Włodzimierza Paszyńskiego w obecności p. Dyrektor Biura Edukacji, podziękowania za wybitne osiągnięcia naukowe. Są to uczniowie:

Marta Faryniarz - laureatka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności- uczennica Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego nr 1, opiekunowie: p. Edyta Gulińska i p. Aleksandra Krawczyk

Robert Nicewicz – podwójny laureat Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności oraz Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych-uczeń Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego nr 1, opiekunowie: p. Edyta Gulińska i p. Aleksandra Krawczyk

Zuzanna Bartler – laureatka Turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz, uczennica Branżowej Szkoły Gastronomicznej I stopnia, opiekun: Marzena Niedośpiał

Naszym wspaniałym uczniom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Poniżej relacja fotograficzna z wydarzenia:

Odsłony: 340

Wielki sukces naszych uczniów!

W sobotę, 2 czerwca na podzamczu Hotelu Zamek Pułtusk, odbyła się jubileuszowa, 10. edycja Konkursu „Kuchnia polska wczoraj i dziś”.

Naszą szkołę reprezentowały dwie drużyny:

  1. Jakub Małkowski, klasa III BT i Paulina Karaluch, klasa III AT- opiekun Lidia Łojek
  2. Grzegorz Zych i Łukasz Floriańczyk, z klasy IV CT - opiekun Eugenia Kościk

Drużyny miały za zadanie przygotować przystawkę, której składnikiem obowiązkowym był filet z miętusa i jogurt naturalny oraz danie główne, w którym należało wykorzystać udziec z sarny
i borowiki.  

Sędziowie oceniali sposób wykorzystania surowców produktów, użycie technik kulinarnych, prawidłową obróbkę technologiczną, a także organizację pracy, w tym czystość na stanowisku. Najważniejszy jednak był smak dania oraz jego sposób podania.

W kategorii „uczniowie szkół gastronomicznych” Kapituła Konkursu przyznała naszym uczniom I miejsce Jakubowi Małkowskiemu i Paulinie Karaluch, którzy sporządzili:

  • przystawkę: miętus podany na soku z ogórka i mięty w chłodniku z żelem cytrynowym i piklowaną rzodkiewką
  • danie główne: udziec z sarny podany z puree z wędzonej pietruszki, z sosem grzybowo-piwnym, jagodami w miodzie pitnym, carpaccio z borowika i chipsem z jarmużu

oraz II miejsce Grzegorzowi Zychowi i Łukaszowi Floriańczykowi, którzy przygotowali:

  • przystawkę: miętus podany na wiosennej sałatce, z puree z palonego kalafiora, smażoną szalotką, serowym paluchem oraz dżemem rabarbarowo-truskawkowym
  • danie główne: stek z sarny z fondantami ziemniaczanymi, puree z marchewki, karmelizowanym burakiem oraz sosem borowikowym na demi glace i z żelem z wiśni,

Grzegorz Zych i Łukasz Floriańczyk zostali także wyróżnieni  przez „jury smakoszy” za najsmaczniejsze danie konkursowe.

Za zajęcie I miejsca uczniowie jako nagrodę główną otrzymali indeks jednej z wyższych uczelni! Serdecznie gratulujemy sukcesu !!!

Odsłony: 931

Aktualizacja 17.05

17 maja w Centrum Techniki Kulinarnej DORA METAL odbył się finał XII edycji Warszawskiego Konkursu Umiejętności Kulinarnych dla Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną „Kucharz Doskonały”. Ta niezwykła impreza skierowana jest do osób z niepełnosprawnością intelektualną, uczestników i uczniów placówek rehabilitacyjno-reintegracyjnych z terenu m.st. Warszawy. Głównym celem tego projektu jest wyrównywanie szans i poprawa wizerunku tej grupy ludzi. Gospodarzem imprezy było Stowarzyszenie Otwarte Drzwi, a całą imprezę poprowadziła znana aktorka Joanna Brodzik. W tegorocznej edycji wzięły udział trzyosobowe drużyny w których składzie znaleźli się również znani i lubiani artyści z Reprezentacji Artystów Polskich w piłce nożnej. Wcielający się w rolę wolontariuszy uczniowie naszej szkoły odpowiadali za wcześniejsze przygotowanie uczestników i pomoc podczas gali finałowej. Ich wiedza i doświadczenie okazały się bezcenne w kuchennej rywalizacji, której tegorocznym tematem było polskie menu z tradycyjną recepturą.

Fotorelacja w galerii - Turniej-finał

Odsłony: 2549

Wybrani uczniowie ZSG „Poznańska” przystąpili do konkursu English Contest 2018 organizowanego przez Zespół Szkół Fototechnicznych w Warszawie. Test sprawdzał znajomość struktur leksykalno-gramatycznych oraz wiedzę z dziedziny kultury i historii Wielkiej Brytanii oraz Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej.
I etap odbył się w szkole 7 marca 2018 roku. Do drugiego etapu zakwalifikowało się troje uczniów ZSG: Vivienne Paszkiewicz (klasal IIF), Miłosz Mlonek (klasa IIIF) oraz Mateusz Myślicki (klasa IIA).
II etap konkursu miał miejsce 11 kwietnia 2018 roku w Zespole Szkół Fototechnicznych w Warszawie przy ul. Spokojnej 13.
Nasza uczennica Vivienne Paszkiewicz zajęła I miejsce zarówno w zakresie znajomości języka angielskiego jak i wiedzy o krajach anglojęzycznych zdobywając Grand Prix konkursu English Contest 2018.

Odsłony: 328
W dn. 25. 05.2018 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych uroczyście zakończono XXX edycję Olimpiady Archimedes Lingua Plus z języka angielskiego. W konkursie wzięło udział czternastu uczniów Technikum Gastronomiczno – Hotelarskiego z klas od pierwszej, poprzez drugą, trzecią i czwartą. Z wielką radością przyjęliśmy wiadomość, że aż czworo z naszych uczniów uzyskało tytuł laureata wyżej wymienionej olimpiady. Oprócz dyplomów, laureaci otrzymali także nagrody, które wręczyła wicedyrektor Jadwiga Wiśniewska. Olimpiada Archimedes Lingua Plus jest przeprowadzana co roku w naszej szkole i cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem naszych uczniów. Ma ona na celu podnoszenie umiejętności językowych poprzez ducha olimpijskiej rywalizacji.

Odsłony: 401

W dniu 9 kwietnia odbyło się uroczyste wręczenie nagród i wyróżnień w Śródmiejskim Festiwalu Młodych Talentów - Konkurs Muzyczny, Fotograficzny i Filmowy. Nagrody wręczał Pan Łukasz Kasprzak, Naczelnik Wydziału Oświaty i Funduszy Europejskich dla Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy, Dyrekcja MDK Łazienkowska oraz zaproszeni Goście Honorowi - przedstawiciele ZAIKS-u i mediów Kultury.

 Nasza uczennica Małgorzata Kądziela zdobyła III miejsce w kategorii I Szkół Ponadgimnazjalnych i uzyskała tym samym prestiżową Brązową Wenę, którą odebrała z rąk Pana Naczelnika. Złotej Weny w tej kategorii (I) nie przyznano.

Pan Naczelnik pogratulował również sukcesu uczennicy- pani Ewie Bielak - jej opiekunce artystycznej i jednocześnie polonistce.

Pan Naczelnik skierował również podziękowania do Dyrektorów Szkół, które brały udział w tegorocznym konkursie.

Jury wskazało na duży profesjonalizm występujących uczennic w kategorii solo.

Serdecznie gratulujemy Małgosi Kądzieli z klasy II c!

Odsłony: 1364

  Osiągnięcia Szkoły

Certyfikat Varsavianistyczna Szkoła

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły